tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Leninovo ulico v Ukrajini so preimenovali v Lennonovo

Deli na:
Leninovo ulico v Ukrajini so preimenovali v Lennonovo

Foto: Arhiv Reporterja

Čeprav je razlika le v nekaj črkah, gre za zgodovinsko spremembo - kraj v Ukrajini je ulico, imenovano po sovjetskem voditelju Leninu, poimenoval po članu glasbene skupine Beatles Johnu Lennonu.

V Ukrajini pospešeno brišejo ostanke totalitarne preteklosti, odkar je bil februarja 2014 odstavljen proruski predsednik Viktor Janukovič, oblast pa je prevzela bolj evropsko usmerjena vlada.

Aprila lani so prepovedali javno razkazovanje komunističnih simbolov, kot po tekočem traku pa spreminjajo tudi imena mest in ulic.

Ena bolj simboličnih sprememb je gotovo preimenovanje ulice v kraju Kalini s 5000 prebivalci na zahodu Ukrajine, kjer je tamkajšnji guverner Genadij Moskal na lastno pobudo preimenoval Leninovo ulico v Lennonovo ulico.

"Lokalne oblasti še vedno niso preimenovale ogromnega števila komunističnih ulic, čeprav jim je dal zakon za to šest mesecev časa," je dejal Moskal. Sam je ukazal tudi poimenovanje ulice po pokojnem češkoslovaškem predsedniku Tomašu Masaryku.

Ukrajinci Masaryka spoštujejo, ker je zagovarjal pravice ukrajinske manjšine na Češkoslovaškem. Območje, ki ga vodi Moskal, je bilo v času Masaryka del Češkoslovaške, poroča francoska tiskovna agencija AFP.