Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Legendarni Noriaki Kasai bo skakal na 500. tekmi v svetovnem pokalu

Deli na:
Legendarni Noriaki Kasai bo skakal na 500. tekmi v svetovnem pokalu

Foto: Bobo

Številni njegovi tekmeci se 17. decembra 1988 niso niti rodili, Noriaki Kasai pa je takrat prvič skakal na tekmi svetovnega pokala. Izjemno priljubljeni japonski skakalec bo 26 let in pol pozneje ta konec tedna postavil nov neverjeten mejnik: tekmi v nemškem Titisee-Neustadtu bosta njegova 499. in 500. v svetovnem pokalu v bogati karieri.

Ne glede na to, za koga navijajo ljubitelji smučarskih skokov, ne glede na to, ali so zaradi narodnostne pripadnosti bolj naklonjeni Petru Prevcu, Severinu Freundu, Stefanu Kraftu, Kennethu Gangnesu ali komu drugemu - ko je na vrhu skakalnice Kasai, mu zaploskajo vsi in mu, ko se pri skoraj 44 letih običajno zelo uspešno kosa z vsaj desetletje mlajšimi tekmeci, tudi pošteno čestitajo za izjemne dosežke.

Skrivnost dolgega skakanja? Skromni in vljudni Japonec se ne obremenjuje s tem, zakaj je lahko kljub za športnika že precej zrelim letom tako enakovreden mlajšim. "Zame osebno je ta mejnik zelo pomemben. Vesel sem, da sem prišel do te točke. Mislim, da bo vse skupaj precej čustveno. Spomnil se bom vseh čudovitih trenutkov, pa seveda tudi tistih manj lepih, poškodb in porazov. Vse to je del kariere, jasno pa je, da bodo lepe stvari vedno v ospredju," je v pogovoru za krovno smučarsko zvezo Fis pred zanj tako pomembnim koncem tedna dejal Kasai.

Nekoč je dejal, da namerava skakati do 50. leta. Zdaj, ko jih ima 43 in se bliža 44 (rojstni dan ima 6. junija), se ta želja ni prav nič spremenila. "V svetovnem pokalu nastopam od 16. leta, torej že skoraj 27 let. Ko sem prišel do številke 40, sem rekel, da bom nadaljeval do 50. leta. Danes sem dovolj dobro pripravljen, da lahko to tudi uresničim, 500 tekem je sicer lepa številka, toda moja srečna številka je 6. Tako da bo moj naslednji cilj 600 tekem, tale mejnik pri številki 500 pa jemljem kot vmesni cilj," je dejal dobitnik sedmih medalj na svetovnih prvenstvih.

Ena od prednosti, ki jih prinaša dolga kariera, je umirjenost. Kasai pravi, da se nič več ne obremenjuje ne s tem, kakšen bo njegov naslednji skok, ne z rekordi. Ti se pač zgodijo, pri tem sam ne moreš narediti kaj dosti, meni Japonec. Vseeno pa razmišlja tudi praktično: "Če že postavljam mejnike, potem lahko postavim takšnega, ki ga ne bo nihče popravil."

"Ko sem bil mlajši, sem veliko preveč razmišljal, recimo o tem, kako bom skočil naslednjič. Zdaj sem prišel do spoznanja, da to ni pomembno. Vse poteka popolnoma avtomatizirano, o skoku sploh ne razmišljam, samo skočim. In uživam. Na OI v Sočiju sem spoznal, da je to lahko pravi recept," tekmecem brez ovinkov razkriva taktiko Kasai.

Prvo zmago v svetovnem pokalu je dosegel 22. marca 1992 v Harrachovu, doslej zadnjo od 17 pa 29. novembra 2014 v Ruki. Ima 18 nastopov na olimpijskih tekmah, tudi tri takšne, ki so se končali z medaljami (prvič leta 1994 v Lillehammerju, nazadnje pa v Sočiju 2014 z ekipnim bronom in posamičnim srebrom).

V poletih je bil svetovni prvak že kar oddaljenega leta 1992, na svetovnih prvenstvih ima med letoma 1999 in 2015 sedem medalj. In še recept za tiste, ki bodo 44 let stari čez 10 ali 20 let? "Od Sočija 2014 v skokih le še uživam. Vsak skok je zabava, veselim se vsakega naslednjega."

Nemški prireditelji so že pred dnevi pozvali vse navijače, naj v nedeljo naredijo Dan Noriakija Kasaija. Vabijo jih, naj s plakati sporočijo priljubljenemu Japoncu dobre želje in čestitke. "Lep kraj za jubilej. V Nemčiji imam veliko navijačev, in tudi če bi lahko izbiral, bi bila Nemčija prava država za takšen rekord."