gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Le en dan je zdržal Prevčev rekord: Fannemel skočil 251,5 metra

Deli na:
Le en dan  je zdržal Prevčev rekord: Fannemel skočil 251,5 metra

Foto: Reuters

Norveški smučarski skakalec Anders Fannemel je v Vikersundu dosegel nov svetovni rekord v smučarskih poletih. V prvi seriji je pristal pri 251,5 metra in za meter in pol izboljšal najdaljši polet človeka, ki ga je v soboto dosegel Peter Prevc. Na tekmi to ni bilo dovolj za zmago, saj je ta pripadla Nemcu Severinu Freundu.

Petru Prevcu se tekma na napravi Monsterbakken ni izšla po načrtih. Po padcu v poskusni seriji je v prvi pristal pri 230,5 metra in napovedal nov boj za stopničke. V drugo pa ga je triglavan polomil v zraku, pristal pri 110 metrih in zdrsnil na 16. mesto. Kljub temu je vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala še povečal. Zdaj ima 57 točk prednosti pred Avstrijcem Stefanom Kraftom (1208), ki na tekmi ni nastopal. Današnji zmagovalec Nemec Severin Freund zaostaja za 102 točki, zato pa ima v poletih Freund (250) 85 točk prednosti pred Prevcem.

Tekmo je po skokih, dolgih 237,5 in nemškem rekordu 245 metrov, dobil Freund, ki je pred marčevskim finalom v Planici prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku v poletih pred Prevcem ter potrdil dobro formo pred bližnjim svetovnim prvenstvom v Falunu. "Skakalci vedno pravimo, da je na SP veliko odvisno tudi od občutkov in čustev. Te sem danes tukaj dobil," je po tekmi dejal Nemec, ki je zmagal že petič v sezoni.

Fannemel je v drugo pristal pri 202 metrih in zdrsnil na drugo mesto. Tretji je bil njegov rojak Andre Johann Forfang, ki je s šestega mesta po skoku, dolgem 219 metrov, napredoval na najnižjo stopničko zmagovalnega odra. V drugi seriji je s skokom 240,5 metra zablestel tudi japonski veteran Noriaki Kasai, ki je s 13. napredoval na peto mesto.

Dobro so predvsem v drugi seriji poleteli tudi drugi Slovenci. Jurij Tepeš je pristal pri 214 metrih in bil 9., Nejc Dežman je poletel 201 meter in napredoval na 11. mesto. Med Slovenci se je izkazal še Jernej Damjan, ki je v drugi seriji poletel 200,5 metra in s 25. napredoval na 17. mesto.

Do točk sta prišla tudi Robert Kranjec na 26. in Anže Semenič na 27. mestu. Že v kvalifikacijah je izpadel Tomaž Naglič, ki se mu je uvrstitev na tekmo nekoliko nesrečno izmuznila za mesto.

Zanimivost letošnjega vikenda je tudi ta, da je doslej 12 skakalcev v zgodovini poletov skočilo 240 metrov in več. Vsem, med njimi sta tudi Prevc in Kranjec, je to uspelo v Vikersundu. Letos so se "klubu 240" pridružili Prevc, Freund in Kasai. Svetovni rekord je od leta 1994, ko je Toni Nieminen v Planici prvi premagal 200-metrsko znamko, zdaj presegel novo psihološko mejo - 250 metrov. Rus Dimitrij Vasiljev je danes v kvalifikacijah poletel celo 254 metrov, a se pri pristanku dotaknil tal.