pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Lanišek s tretjim mestom do prvih stopničk za Slovence v sezoni

Deli na:
Lanišek s tretjim mestom do prvih stopničk za Slovence v sezoni

Foto: Reuters

Norvežan Halvor Egner Granerud (311,4 točke) je zmagovalec prve posamične tekme smučarskih skakalcev za svetovni pokal v švicarskem Engelbergu. Drugi je bil Poljak Kamil Stoch (309,2), tretji pa najboljši Slovenec Anže Lanišek (302,7), ki je s tem tretjič stal na odru za zmagovalce.

Pred tem je 24-letni Domžalčan na stopničkah stal v minuli sezoni, ko je v Wisli osvojil drugo, v Ruki pa tretje mesto. Z ekipo je bil na odru za zmagovalce še štirikrat.

Štiriindvajsetletni Domžalčan še naprej kaže dobre nastope, po prvi seriji je za Granerudom in Stochom zaostajal le okoli enega metra, pred četrtim Markusom Eisenbichlerjem pa je imel natanko štiri metre prednosti. To prednost je v tesnem dvoboju z Nemcem uspel zadržati, v primerjavi z vodilnima pa je bil malenkost prekratek.

Vseeno se je uspeha razveselil. "Da, res, končno mi je odleglo, saj sem sestavil en zelo dober skok in enega solidnega. To je obliž na vse rane," je spomnil na nekaj odličnih izhodišč, v katerih je nato nazadoval in ostal brez stopničk.

V sijajni formi vztraja 24-letni Granerud, ki je še četrtič zapovrstjo dobil tekmo svetovnega pokala. Pred tem je bil najboljši v Ruki in še dvakrat v Nižnjem Tagilu. Po srebru v Planici na posamični tekmi svetovnega prvenstva v poletih in zlatu z norveško ekipo je zdaj še povišal prednost v skupnem seštevku na 117 točk pred Eisenbichlerjem. Lanišek po prvi tekmi v Švici zaseda šesto mesto.


V finalu so nastopili še trije Slovenci. Bor Pavlovčič (284,3) je nadaljeval solidne skoke v svetovnem pokalu in se še drugič v karieri zavihtel v deseterico. Po prvi seriji je bil sedmi, preizkušnjo pa je končal na osmem mestu. "Super zadovoljen sem tako z današnjimi skoki kot tudi z rezultatom. Osmo mesto je zame odlično. Sploh pri prvem skoku sem zelo užival, imel sem nekaj sreče s pogoji," je ocenil Pavlovčič.

Peter Prevc (274,3) je v drugi seriji zadržal 14. mesto, kar je njegova druga najboljša uvrstitev v tej sezoni. "Danes sem opravil dva solidna skoka. Z uvrstitvijo sem zadovoljen, nekako nadaljujem to, kar sem začel v Rusiji in prejšnji teden v Planici, tako da lahko grem z optimizmom v jutrišnje kvalifikacije," je o nastopu razpredal najstarejši od bratov Prevc.

Tilen Bartol (257,0) pa je z 21. mestom dosegel najboljšo. V drugo je napredoval za tri mesta. Prekratki za točke svetovnega pokala so bili danes Domen Prevc, Rok Justin in Cene Prevc. Razočaral je predvsem slednji, ki je bil v petkovih kvalifikacijah zelo prepričljiv, dobro pa je skočil tudi v poskusni seriji. Tokrat je bil vsega 37. Njegov brat Domen je bil 32., Justin pa 35.

Glavni trener Robi Hrgota je bil s stopničkami in nastopi finalistov zadovoljen. "Končno stopničke, čestitam Anžetu za vrhunski rezultat. Že kar nekaj časa so se mu izmikale. Dokazal je, da je sposoben vrhunske uvrstitve. Dva zelo dobra skoka, predvsem prva serija, zato kapo dol. Bor odlično. Dva zelo dobra skoka, če ne celo vrhunska. Peter je pokazal napredek in upam, da mu ta sproščenost ostane v glavi. Tilen skoraj med top 20, kar je zanj zelo dober rezultat. Ostali trije se bodo morali še nekoliko potruditi, da pridejo med 30," je sklenil Hrgota.

V nedeljo ob 16. uri bo na vrsti še druga posamična tekma v Engelbergu.