Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Kultni Super Mario beleži 30. rojstni dan

Deli na:
Kultni Super Mario beleži 30. rojstni dan

Foto: Getty/Guliver Images

Eden najbolj znanih junakov iz sveta video računalniških iger Super Mario danes beleži 30. rojstni dan. Na današnji dan leta 1985 je namreč japonski proizvajalec video igralnih konzol Nintendo izdal prvo igro z Mariem v glavni vlogi, do danes pa se je ta razvil v najbolje prodajano video igričarsko franšizo vseh časov.

Prva video igra z Mariem je izšla 13. septembra 1985, že nekaj let pred tem pa je nastopal v arkadni video igri Donkey Kong, vendar pod imenom Jumpman, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mario upodablja brkatega italijanskega vodovodnega inštalaterja z rdečo čepico, ki v izmišljenem svetu rešuje princeso Peach. V večini iger ga spremlja mlajši brat Luigi. Seveda pa se je Mario v dolgi zgodovini znašel v zelo različnih pustolovščinah.

Ustvaril ga je japonski oblikovalec Shigeru Miyamoto, za prepoznavno glasbeno spremljavo igre pa je poskrbel Koji Kondo. S svojo podobo je v pop kulturi pridobil podoben status, kot ga ima Disneyjev junak Miki Miška.

Nintendo je ob jubileju izdal novo video igro Super Mario Maker za konzole WiiU, ki igralcem omogoča ustvarjanje lastnih izmišljenih svetov, v katerih nato zaživi Mario. Igralci lahko te svetove prek spleta delijo tudi z drugimi igralci.