nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Koronavirus bi prestopno vrednost nogometašev lahko oklestil za milijarde

Deli na:
Koronavirus bi prestopno vrednost nogometašev lahko oklestil za milijarde

Neymar in Mbappe - Foto: Ekipa24

Prestopna vrednost nogometašev v desetih najboljših evropskih ligah bi zaradi pandemije novega koronavirusa lahko padla tudi za deset milijard evrov, je računsko podjetje KPMG ugotovilo v svoji študiji.

Pričakujejo, da bo zapravljanje za prestope dramatično padlo, saj se klubi po Evropi soočajo z ogromnimi izgubami zaradi ustavitve nogometa.

Najvišje lige v Angliji, Nemčiji, Italiji in Španiji ohranjajo upe, da bi končale sezono 2019/20 in s tem izpolnile pogodbe o televizijskih pravicah, ki prinašajo ogromen delež sredstev, in tako ublažile finančni udarec.

KPMG ocenjuje, da bi pet največjih evropskih lig (zgoraj omenjene in francoska, kjer pa so sezono predčasno končali) lahko izgubilo približno štiri milijarde evrov.

Te lige so tudi ključni dejavniki pri evropskem prestopnem trgu. Študija je pregledala tudi najvišje lige v Belgiji, na Nizozemskem, Portugalski in Turčiji ter drugo ligo v Angliji.


Ker bo na voljo malo denarja za porabo, bi lahko v najslabšem scenariju vrednosti igralcev padle za skoraj deset milijard evrov. Tudi če se lige končajo za zaprtimi vrati oziroma brez gledalcev, bi lahko vrednosti padle za 6,6 milijarde evrov. Ta model je bil narejen na dokončanih sezonah vseh desetih lig, čeprav sta se sezoni že končali v Francij in na Nizozemskem.

"Naša zadnja raziskava kaže, da se je skupna vrednost 4183 igralcev v omenjenih desetih evropskih ligah zmanjšala za skoraj deset milijard, kar je 26,5-odstotni padec v primerjavi s februarskim prvim scenarijem," so zapisali pri KPMG.

"Po drugem scenariju pa bi vrednost igralcev padla za 6,6 milijarde," še pravijo.

Igralca Paris St. Germaina Kylian Mbappe in Neymar sta še vedno najbolj vredna nogometaša, a število igralcev, vrednih več kot 100 milijonov evrov, bi se s 15 pred pandemijo skrčilo na samo osem, če sezon ne bi končali, pojasnjujejo pri KPMG.

Pomanjkanje denarja bi tako pri prestopih lahko vodilo k temu, da bi bi bili klubi bolj kreativni pri menjavah igralcev. "Verjetno se bo znižalo tako število prestopov kot prestopnih vrednosti, a povečalo menjavanje igralcev ali posojanje," še dodajajo pri KPMG.