favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Klemen Kosi: Massi mi je rekel, da si moram ostriči lase

Deli na:
Klemen Kosi: Massi mi je rekel, da si moram ostriči lase

Foto: Bobo

Za alpskimi smučarji je prvi daljši del intenzivnih kondicijskih priprav. Gre za ustaljeni del programa in tako imenovanih suhih treningov pred poletnim odhodom na sneg in evropske ter južnoameriške ledenike. Drugačno s prejšnjimi je, da so treningi prvič potekali pod vodstvom izkušenega italijanskega trenerja Andree Massija.

Goričan, ki ima številne izkušnje z atletskim treningom, je slovensko in svetovno prepoznavnost pridobil kot brezkompromisni kondicijski trener slovenske olimpijske in svetovne šampionke Tine Maze ter vodja njene šampionske ekipe Team to aMaze. Najuspešnejša slovenska alpska smučarka se je po še eni sezoni superlativov odločila za enoletni tekmovalni premor, nastalo vrzel pa so izkoristili v Smučarski zvezi Slovenije in Goričana povabili k sodelovanju v slovenski reprezentanci.

Massi je ponujeni izziv sprejel ter bo za spremembo pomagal moški ekipi, da čim bolj pripravljena vstopi v boj za točke v svetovnem pokalu. Prvi odzivi s terena so zelo pozitivni. Pod Massijevo taktirko so že trenirali skorajda vsi člani moške ekipe, tako za tehnične kot hitre discipline.

"Priprave v tem času temeljijo na kondicijskem treningu. So nekoliko spremenjene v primerjavi s prejšnjimi leti, kajti prav v teh tednih treniramo tudi z Andreo Massijem kot ekipa vsi skupaj. Drugače sem jaz to počel prej individualno. Sicer je še kar nekaj mesecev do nove sezone, vendar moramo ta čas čim bolje izkoristiti, ker tudi drugi tekmovalci ne spijo in vsi delajo na tem, da bi čim bolj pripravljeni začeli novo sezono. To je tudi naš cilj. V tem času bomo nekajkrat šli tudi na sneg, načrtovanih imamo okrog 60 smučarskih dni do začetka sezone. Se pravi, da bomo po načrtu šli v Italijo, Čile, v Avstrijo in Severno Ameriko, kjer bodo tudi, vsaj zame, prve tekme. Vsi delamo na tem, da bi se čim bolj pripravili, to je najpomembnejši del leta za nas, zdaj to poletje pa je verjetno najnapornejše, vsaj kar se treninga tiče," je v pogovoru za STA dejal Mariborčan Klemen Kosi, član slovenske reprezentance, ki je prav v teh dneh, 19. junija, tako kot naša država praznoval 24 let.

"Počeli smo določene vaje, nekatere sem že delal prej, nekaj vaj pa je bilo takšnih, ki smo jih počeli na novo in jih je Andrea uvedel v naš trening. To so atletske vaje, prilagojene za smučarja. Resda je Andrea perfekcionist in pozoren na vsako najmanjšo stvar. Temu primerno je tudi vodil trening, ni pa bilo nič takega oziroma da bi za nas to bil nek šok ali da bi to bil čisto drugačen sistem dela ... To pa ne. On je vrhunski trener in tako se je tudi vedel. Na treningu je uvedel disciplino in red in želel je maksimalno koncentracijo tekmovalcev na vsakem koraku in to mi tudi v bistvu sami od sebe že pričakujemo," je o posebnostih dela pod Massijem dejal član mariborskega Branika, ki je v minuli sezoni skupaj s someščanom in kolegom Boštjanom Klinetom naredil največji napredek v moški ekipi.

"Mislim, da smo se kar v redu ujeli, vsaj na prvih treningih, in zdaj s temi treningi nadaljujemo. Komaj smo se začeli spoznavati, tako mi njega kot on nas. To je v bistvu začetek teh naših skupnih treningov, omenjeno nam je bilo, da bi naj en mesečni ciklus opravili z Andreo. Zdaj bomo gradili na tem, s čimer smo začeli, upamo, da nam bodo koristile dobre kondicijske priprave. Andrei zaupamo," je še dejal Kosi, ki si želi v novi sezoni največ iztržiti v smuku in superveleslalomu, veliko pa pričakuje tudi od superkombinacije.

"Opravili smo po dva treninga na dan, prvi je bil včasih tudi zgodaj zjutraj, odvisno od lokacije treninga. Nismo imeli ves čas treningov le na atletskem stadionu. Trenirali smo v naravi, tudi na morski obali pri Gradežu, na stadionu in v notranjem prostoru stadiona, namenjenem za fitnes, treningi so pestri, trenirali smo dopoldan in popoldan, vmes je bilo tudi nekaj počitka, moral je ostati tudi čas za obroke. Priprave so namenjene kondiciji, tu za kaj drugega ni časa in pač počneš to, za kar si tam. To sicer počnemo že ves čas in zame to ni nekaj ekstra nenavadnega," je nadaljeval Kosi.

"Smučanje je tako kompleksen šport, da športnik rabi pravzaprav vse, od hitrosti, agilnosti, vzdržljivosti, moči, temu so tudi prilagojeni treningi. Delali smo vse od sprintov, daljših intervalnih tekov, delali smo z utežmi, marsikaj, tega se Andrea dobro zaveda, na tem smo sicer delali že v prejšnjih letih, na suhih treningih smo poskusili opraviti čim več simulacij, je pa res, da ima Andrea še toliko več izkušenj in nam lahko še kaj doda zraven," je nanizal simpatični Mariborčan.

Na vprašanje, ali mu je Massi kaj posebnega rekel, pa je Kosi odgovoril: "Rekel mi je, da si moram postriči lase in da moram delati več na gibljivosti. Sicer pa je nam vsem dejal, da imamo v redu izhodišče, kar pa je plod tega, da smo trdo delali že prej, na nas je zdaj, da poskusimo še vse to unovčiti. Torej? Pač na meni je, da upoštevam navodila Andree in se ostrižem in potem bomo videli, kaj bo."