stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Katanec prečrtal Kampla in se skregal z mediji: Smilite se mi, ker morate pisati po nareku

Deli na:
Katanec prečrtal Kampla in se skregal z mediji: Smilite se mi, ker morate pisati po nareku

Foto: Martin Metelko

Selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec je v Ljubljani obelodanil seznam nogometašev, na katere bo računal na odločilnih tekmah kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 proti Angliji in Škotski.

Na seznamu ni večjih presenečenj, tudi tokrat pa ni Kevina Kampla, čeprav nima več zdravstvenih težav.

Dodatnih pojasnil o odsotnosti Kampla selektor ni želel dati: "No commment." Se je pa bolj razgovoril o nekaterih, ki so na seznamu. Roman Bezjak, denimo, v svojem klubu Darmstadtu ne igra, "a mi je zagotovil, da je fizično dobro pripravljen". "Menim, da nam lahko proti Angležem pomaga s svojo energijo. Verjamem tudi, da mi je hvaležen za to, da je v reprezentanci in to šteje," je o Bezjaku še povedal selektor.

Novinarsko konferenco je Katanec začel z napadom na novinarje, ki so ga vprašali glede odgovornosti za slabe rezultate in slabo vzdušje v slačilnici. Da je nekaj v ozadju, pravi selektor: "Vem, kdo to dela. Smilite se mi, ker morate pisati po nareku." Potožil je zaradi pogojev za delo in pritiska medijev . Ne želim, da bi imel katerikoli selektor takšne pogoje, kot jih imam jaz v zadnjih dveh letih, pravi.

Praktično nič pri Nantesu ne igra Rene Krhin. "Z Renejem se dogaja leta in leta podobno. Majhna minutaža. Videli bomo, kaj delati z njim. Dolga leta smo vztrajali z njim, tudi igral je ves čas, čeprav v klubu mogoče ni bil niti na klopi. Pač smo ga v dveh, treh treningih usposobili, da je odigral tudi dobre tekme," meni Katanec.

Tega je malo zaskrbela informacija o poškodbi Josipa Iličića, saj je moral slednji na tekmi proti Fiorentini predčasno iz igre zaradi poškodbe gležnja. "Z Jojotom (Josipom Iličićem; op. STA) sva se takoj slišala. Vprašal sem ga, katera noga je nastradala. Pa mi je rekel, da desna. Pa sem mu odvrnil, potem je vse v redu, desne itak ne rabiš," je za nekaj smeha poskrbel selektor in resno dodal, da je z Iličićem vse v redu.

Sicer pa se je slikovito izrazil tudi glede stanja njegovih varovancev. "To je naše stanje v tem trenutku. Imate vi kako idejo, koga bi lahko poklical? To pač imamo v tem trenutku. Ne morem klicati igralcev, če jih ne vidim igrati. Že tako delam z določenimi tako, ker grem na to karto, da pridejo hvaležni in da pustijo srce na igrišču. Jaz bi tudi rad poklical Harryja Kana, Ronalda, rad bi poklical tudi Zahoviča, tistega, ta pravega (Zlatka; op. STA), če bi ga imel. Tako pač je ... Stojim pa za tem, kar delam," je povedal Katanec in razkril, kako do prepotrebnih točk v Angliji.

"Načrt bo: strnjeno branjenje, vsi na 120 odstotkov, kompaktni, čvrsti, strnjeni v 30, 35 metrov. Preživeti bomo morali določene trenutke, imeti srečo in dobrega vratarja. Treba bo veliko teči, brati igro, predvidevati. Angleži so boljši, če samo pogledam včerajšnjo tekmo Tottenhama v ligi prvakov, je Harry Kane zabil tri zadetke ... To me skrbi, ampak vem, kako lahko pridemo do nečesa. Da pa bom rekel, da smo boljši, da lahko zagotovo zmagamo, tega pa ne bom delal. Ne bom zavajal javnosti," poudarja Katanec in dodaja, da se z igro na posest žoge Slovenija ne mora kosati z Anglijo. "Edina, ki ji je 'parirala' en polčas, je bila Slovaška. In to v prvem polčasu. V drugem Slovaki niso več mogli hoditi."


Selektor pravi še, da imajo voljo in željo presenetiti. "Imamo pravico verjeti v to. Moraš pa seveda nekaj storiti v fazi napada. Morali bomo dati gol." Pri Angležih je ob Kanu izpostavil tudi hitre bočne igralce. "Imajo mlade igralce, ki se - tako izgleda - zabavajo. Hitri so. Ampak starta se z 0:0."

Tekma z Anglijo bo na sporedu 5. oktobra na Wembleyju ob 20.45, dvoboj s Škoti pa bo tri dni pozneje v Stožicah ob 18.00. Slovenija je trenutno na lestvici Mednarodne nogometne zveze 55., Anglija je 15., Škotska pa 43.

Slovenija, ki se bo zbrala v ponedeljek na Brdu pri Kranju, se je z Anglijo pomerila petkrat. Enkrat je igrala proti njej neodločeno, 0:0 je bilo na prvi medsebojni tekmi v teh kvalifikacijah, na vseh drugih tekmah (dveh kvalifikacijskih, eni na SP 2010 in eni prijateljski) pa je slavila Anglija.

Proti Škotom pa so Slovenci igrali štirikrat. Nazadnje so v teh kvalifikacijah izgubili na Škotskem z 0:1, sicer pa še enkrat proti njim izgubili in dvakrat igrali neodločeno.

Slovenija je v skupini F tretja s 14 točkami. Vodi Anglija z 20, druga je Slovaška s 15, četrta je Škotska, ki ima tako kot Slovenija 14 točk. Na petem in šestem mestu sta odpisani Litva s petimi in Malta brez točk.

* Seznam za Anglijo in Škotsko:
- vratarji: Jan Oblak (Atletico Madrid), Vid Belec (Benevento), Jan Koprivec (Pafos);
- branilci: Boštjan Cesar (Chievo), Antonio Delamea Mlinar (New England Revolution), Bojan Jokić (Ufa), Miha Mevlja (Zenit), Aljaž Struna (Palermo), Nejc Skubic (Konyaspor), Mitja Viler (Maribor), Matija Širok (Domžale), Miral Samardžić (Anži);
- vezisti: Damjan Bohar (Maribor), Rene Krhin (Nantes), Jasmin Kurtić (Atalanta), Amedej Vetrih (Domžale), Rajko Rotman (Göztepe), Jan Repas (Caen), Valter Birsa (Chievo), Benjamin Verbič (Koebenhavn);
- napadalci: Josip Iličić (Atalanta), Andraž Šporar (Arminia Bielefeld), Tim Matavž (Vitesse), Roman Bezjak (Darmstadt).