favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Katanec: Če bi od mene pred kvalifikacijami zahtevali uvrstitev na SP, tega ne bi sprejel

Deli na:
Katanec: Če bi od mene pred kvalifikacijami zahtevali uvrstitev na SP, tega ne bi sprejel

Slovenska nogometna reprezentanca je končala nov cikel kvalifikacij za veliko tekmovanje. Četrtič zapovrstjo ji ni uspelo priti na svetovno oziroma evropsko prvenstvo. Nazadnje na SP 2018 v Rusiji, za kar levji delež krivde mnogi nalagajo na pleča Srečka Katanca, selektorja, ki je proti Škotski v nedeljo še zadnjič sedel na klopi Slovenije.

Katanec, ki sodi med najboljše slovenske nogometaše v zgodovini, ne nazadnje je s Sampdorio osvojil pokal pokalnih zmagovalcev, še dvakrat je igral v evropskih finalih (s Sampdorio in Stuttgartom), bil pa je tako jugoslovanski kot slovenski reprezentant, je tako končal svoj drugi selektorski staž v Sloveniji.

V prvem je s tako imenovano zlato generacijo poskrbel za prvi uvrstitvi na veliko tekmovanje, leta 2000 na evropsko in leta 2002 na svetovno prvenstvo ter bil dolgo časa zasluženo vseslovenski junak številka 1. Stvari so se začele obračati proti njemu na SP 2002 po sporu s takrat prvim zvezdnikom ekipe Zlatkom Zahovičem.

Takrat je slovenska nogometna javnost deloma stopila na Katančevo, deloma na Zahovičevo stran. Takoj po prvenstvu je Katanec odstopil. Vrnil se je konec leta 2012 oziroma na začetku leta 2013. Za mnoge je bil rešitelj slovenske vrste po neuspešni selektorski avanturi Slaviše Stojanovića, češ da je primeren za vzpostavitev reda v razrvani ekipi, drugi pa so bili skeptični, češ da ga je čas povozil in podobno.

"Cilji so mi bili predstavljeni pred začetkom. Svoje delo sem opravil, če me razumete. Menjava generacije še poteka. Če bi od mene kdo zahteval pred kvalifikacijami, da se moram uvrstiti na SP, tega ne bi sprejel. Ne da ne spoštujem igralcev. Predvsem vi bi morali malo spustiti letvico nižje. Ne polagati ljudem nerealnih pričakovanj. Ta reprezentanca ni sposobna tega, da se nekaj mora. Je pa danes pokazala, da znamo igrati. Manjka le malenkost. Reprezentanco sem prevzel, ko je imela eno točko, zdaj jo zapuščam s 15 točkami. Manjkata pa tej reprezentanci mogoče le dva boljša rezultata. Vedno smo se uvrščali na velika tekmovanja, ko je bil žreb ugoden. Ko imamo enega 'top' nasprotnika, je to veliko težje," je dejal Katanec na zadnji novinarski konferenci in se ozrl na občutke, s katerimi se poslavlja.

"Poslavljam se z dobrimi občutki. Zaradi tega, ker smo v petih letih opravili veliko dela. Tisti, ki so me postavili, vedo, s kakšnim namenom sem prišel. Povem tudi to, da je bila pred enim letom moja ideja, da se mi pridruži Tomaž Kavčič (pomočnik selektorja; op. STA) in dogovor je bil takšen, da potem po enem letu on pelje reprezentanco naprej. Pozna fante, ve, kaj se dogaja. Jaz sem že pred letom rekel, da bom zaradi odnosa novinarjev do mene in reprezentance nastavil hrbet do konca, potem pa naj on vodi naprej. To je bilo dogovorjeno z vodilnimi," je o svojem delu in morebitnem nasledniku povedal Katanec.

Ta se je dotaknil tudi tega, da - kot je bilo dogovorjeno - reprezentance ni zapustil, ko je z Nogometne zveze Slovenije odšel takratni predsednik Aleksander Čeferin. "Težko mi je bilo po odhodu Aleksandra Čeferina (kot predsednik NZS ga je on postavil za selektorja, pozneje je postal predsednik Uefe; op. STA), ker sem prekršil svoja načela. Če bi imeli vi do reprezentance tak odnos, kot mora biti, potem bi v trenutku, ko je Aleksander postal predsednik Uefe, takoj odstopil. Ker pa odnos sedme sile ni bil takšen, sem rekel, da ne bom odstopil, ker mediji nimate pravice menjavati nikogar. Samo toliko. Nisem jezen na vas. Vse je bilo načrtovano, vemo, kaj delamo, reprezentanca izgleda zelo dobro, zaželel sem ji tudi, da ima boljše sojenje. Upam, da bo selektor, tisti, ki bo, imel tudi v tem pogledu srečo," je še povedal Katanec.


Ta njegov drugi mandat je bil precej mešan. Na trenutke je Slovenija pokazala všečne predstave, na trenutke pa tako slabe (predvsem so manjkale točke z gostovanj), da so hitro požele neodobravanje javnosti in medijev, s katerimi je prepogosto prihajal v verbalne konflikte.

Ti so Katanca, tudi zaradi lastne retorične nespretnosti, spremljali praktično ves čas kvalifikacij za SP 2018, tako kot - čeprav je bilo nekaj tekem zelo dobrih - tudi očitki o slabi igri, predvsem to velja za gostovanji na Škotskem in Slovaškem, o nepojasnjenem konfliktu s Kevinom Kamplom, o svojevrstnih izbruhih na druženjih z mediji ...

Posledica vsega "cirkusa" je to, da je Slovenija po EP 2012 in 2016 ter SP 2014 ostala še brez SP 2018. Katanec pojasnjuje, da ne moremo pričakovati, da bo Slovenija na vsakem velikem tekmovanju - zaradi omejene (količine) kakovosti in zaradi gradnje, pomlajevanja ekipe.

"Najprej bi se rad zahvalil Srečku Katancu. Na nek način ga zelo spoštujem, ker je imel veliko moči, pač, vemo, kaj se je dogajalo okoli njega. Vedno se je prelagala krivda na selektorja, ampak tu smo še igralci. Zato ga zelo spoštujem, zaradi tega, ker je bil močan v vsem tem, peljal zgodbo z nami do konca. Želim mu srečo naprej. Videli pa bomo, kaj bo prinesla prihodnost," je po zadnji Katančevi tekmi na slovenski klopi dejal Aljaž Struna, ki je priznal, da je bilo slovo čustveno. "Mi smo se zahvalili njemu, on nam. Bilo je zelo čustveno. Zdaj pa bomo videli, kaj bo prinesla prihodnost."

Katanec je dejansko v reprezentanco poklical nekaj nogometašev, ki bodo bržčas tudi pod vodstvom novega selektorja (ta še ni znan, največ pa se omenja prav zdajšnjega pomočnika Tomaža Kavčiča, ob njem pa tudi Matjaža Keka, trenerja Rijeke) sestavljali srž slovenske izbrane vrste.

Ta se mora kmalu posvetiti pripravam na kvalifikacije za EP 2020, kamor bodo stremeli Jan Oblak, Jan Repas, Miha Mevlja, Nejc Skubic, Benjamin Verbič, Andraž Šporar in drugi, tudi nekoliko izkušenejši, člani zdajšnje sestave.

"Bili so vzponi in padci. Nekajkrat se nam rezultatsko ni izšlo, čeprav smo igrali dobro. Kaj zdaj reči. Treba je gledati pozitivno naprej. Imamo super ekipo, igralce, ki igrajo v zelo dobrih ligah, klubih, tako da ni razloga, da bi se bali za prihodnost," je optimist Mevlja.