stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Kako izbrati otroški avtosedež?

Deli na:
Kako izbrati otroški avtosedež?

Otroški avtosedeži so nujna otroška oprema, zakonsko obvezna in je tako izbiri teh potrebno nameniti še več pozornosti. Glede na to, da so na trgu ponudbe avtosedežev resnično pestre, se znajdemo v dilemi, katerega izbrati.

Za varen prevoz otrok v avtomobilu je potrebno poskrbeti z ustreznim avtosedežem. Vsi avtosedeži, ki se prodajajo na območju Slovenije ustrezajo standardom in kriterjem za evropsko tržišče. Še bolj postanemo zmedeni, ko jih primerjamo cenovno, saj bomo ugotovili, da so razlike lahko zelo visoke. Obstaja pa nekaj napotkov, ki so lahko v pomoč pri izbiri. Torej, upoštevati moramo, da avtosedeži za otroke v prvi vrsti zagotavljajo najvišjo varnost v primeru nezgod.

Torej, ali ima avtosedež ECE-R 44/04 ali ECE-R 129 nalepko? ECE R 44-04  zagotavlja, da je sedež prestal teste varnosti, da so posamezni deli izdelani iz ustreznih materialov, da se da ustrezno namestiti  s 3-točkovnim avtomobilskim varnostnim pasom ali z isofix sistemom.To pomeni da ustreza mednarodnim varnostnim standardom.Je Isofix ali pa je z I-Size standardom? Če na hitro pojasnimo, metoda IsoFix preprečuje nepravilno namestitev avto sedeža in pri tej metodi uporaba varnostnega pasu avtomobila ni potrebna, saj je sedež  »pripet« v ustrezne vgradne točke v avtomobilu. Izjemno pomembnih 5 točk I – Size (Varnostni predpis za varen prevoz otrok v vozilih), kateri je zamenjal trenutni ECE R44/04 standard.

-    Do 15-ega meseca starosti, se mora dojenčke voziti v nazaj obrnjenem otroškem avto sedežu.
-    Glede na otrokovo višino poteka razvrstitev otroških avto sedežev.
-    V primeru bočnega trka, izboljšana zaščita.
-    Obvezna pritrditev ISOFIX.
-    Homologacija z i-Size avtomobili.

Da so otroški avtosedeži udobni in narejeni iz kakovostnih materialov, je seveda pomembno za dobro počutje otroka, tako, da je dobro, da upoštevamo tudi to »zahtevo«. Avtosedeži, kateri imajo nastavljivo oporo za glavo, varnostni pas in možnost naklona so odlični in zelo praktični ter imajo visoke uporabne vrednosti, zaradi katerih lahko sedež prilagajamo otroku. Navsezadnje nas zanima tudi, kakšna je postavitev avtosedeža. Namreč, avtosedeži za otroke so sicer praktični, pa vendar nekatere morda s težavo ustrezno namestimo. Tako, da je potrebno upoštevati tudi to, če recimo pogosto prestavljamo sedež iz enega v drug avtomobil. Torej, je nameščanje enostavno ali težavno?

V spletni trgovini Mali Vragci, v kateri najdemo izjemno veliko število raznih avtosedežev pojasnjujejo, da je dobro upoštevati tudi starost in višino otroka. Da se otroški avtosedeži delijo v skupine, po starosti, višini ali velikosti in tako moramo najti primernega za otroka. Vsekakor, pa da so velikokrat izbira in zelo priljubljeni avtosedeži, ki rastejo z otrokom. Se pravi, da sedež samo prilagajamo otrokovi starosti ali višini. Avtosedeži za otroke morajo tudi biti udobni in dobro je, če imajo še dodatno stransko zaščito, v primeru bočnega trčenja.

Na določene izbire in situacije imamo vpliv, na druge na žalost ne. Seveda si nihče ne želi doživeti prometne nezgode, še manj, če je otrok v avtomobilu. Pa vendar se dogaja in se lahko zgodi vsakemu. V tem primeru upajmo, da je otrok nameščen v avtosedež, ki mu lahko reši življenje ali ublaži posledice trka. Zato so otroški avtosedeži tako zelo pomembni in, zaradi česar izbira ni zgolj samoumevna, pač pa ji namenimo ogromno pozornosti.

Nakup rabljenih sedežev oziroma sedežev iz druge roke se odsvetuje. To pa zato, ker ne poznamo zgodovine sedeža, ne vemo, kako je nekdo ravnal z njim pred nami. In tudi zato, ker avtosedeži z leti izgubljajo uporabnost, material gubi trdnost in elastičnost.Otroški avtosedeži, kateri so bili udeleženi v prometni nesreči niso več tako zelo zanesljivi, čeravno morda na njih ni nobenih sledi nesreče. Nujno je, da so avtosedeži za otroke v brezhibnem stanju, kar lahko najbolje zagotovimo z nakupom novega. Res je, da bomo zanj odšteli nekaj več kot bi morda, če bi se odločili za rabljenega, pa vendar, gre se za varno vožnjo otroka v avtomobilu.

Ali ste vedeli?

-    Novi varnosti predpis I – Size je obstoječi standard zamenjal, zaradi napak pri namestitvi otroških avtosedežev v vozilo in tudi pri napakah v nameščanju otroka v avtosedež. Tako je ISOFIX sistem z novim i- Size standardom obvezen, za lažjo namestitev in uporabo sedeža.
-    Od doseženih 9kg (približno 9mesecev) teže otroka, standard ECE R44/04 dovoljuje vožnjo v naprej obrnjenem položaju. Tako starši prehitro menjajo sedež skupine 0+ za večjega. Medtem, ko i-Size predpisuje vožnjo otroka v nasprotni smeri vožnje vse do 15 mesecev starosti.
-    Vsi avtosedeži, ki so v skladu z ECE R44 varnostnim standardom so še vedno varni in jih lahko še naprej mirno uporabljate. Novi predpisi so namenjeni zgolj dodatni zaščiti otrok v avtomobilu, dodatnemu izboljšanju varnosti, da bo tako izbira, kakor tudi namestitev otroškega avtosedeža enostavna ter poenostavitvi homologacije otroških sedežev z vozili.
-    V veljavi sta torej oba standarda (ECE R44/04 in i-Size), ne glede na to, ali se sedež uporablja z ISOFIX sistemom ali zgolj z varnostnimi pasovi.
-    V primerjavi z ostalim telesom, imajo dojenčki težko in veliko glavo, hkrati pa njihove vratne mišice niso še popolnoma razvite. Če dojenčka peljemo v položaju v smeri vožnje, bo v primeru trka njegova glava obrnjena naprej, kar lahko povzroči resne poškodbe vratu in nenazadnje je lahko smrtno nevarno. Če se otrok pelje v nasprotni smeri in v primeru trka, se sile ob trku porazdelijo po celem hrbtu otroka. Zato je varneje, če dojenček oziroma otrok do 13kg (približno 15/18 mesecev) potuje v nasprotni smeri vožnje.

V otroški spletni trgovini Mali Vragci dodatno poudarjajo pomembnost pri izbiri in pozivajo vse starše, da skrbno izberejo ustrezen avtosedež.

Otroški avtosedeži imajo torej resnično zelo pomembno vlogo v naših življenjih in življenjih naših otrok. Ker avtosedeži lahko rešujejo življenja otrok. In, ker so avtosedeži za otroke tako zelo različni, z različnimi lastnostmi, funkcijami in zmožnostmi, lahko vsak od nas najde avtosedež, ki bo popolnoma ustrezal potrebam otroka in našim pričakovanjem.