Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Jubilejna poštna znamka v spomin na rojstvo prve dame Evrope

Deli na:
Jubilejna poštna znamka v spomin na rojstvo prve dame Evrope

Letošnjo pomlad nas čaka prijetno presenečenje. V spomin na 300. obletnico rojstva Marije Terezije, vladarice habsburških dežel, bo na pobudo Pošte Slovenije izdana jubilejna poštna znamka.

Z življenjem in delovanjem vladarice Marije Terezije, rojene 13.maja 1717 na Dunaju, so povezane številne države. Na pošti Slovenije, kot nas je seznanila direktorica Jasmina Rošker, so se odločili, da poštne uprave teh držav povabijo k sodelovanju. Obeta se nam torej skupna izdaja znamke petih poštnih operaterjev, poleg Slovenije še Hrvaške, Avstrije, Madžarske in Ukrajine.

Na Pošti Slovenije pojasnjujejo, da pri pripravi izida vsake poštne znamke vedno sodelujejo z zunanjimi strokovnimi sodelavci. V primeru jubilejne znamke v spomin na Marijo Terezijo bo to dr. Miha Preinfalk iz Zgodovinskega inštituta Milka Kosa, ZRC SAZU. Že od začetka januarja, kot še dodaja Roškarjeva, poteka javni natečaj za oblikovanje znamke, vsebina pa je pripravljena v sodelovanju z dr. Preinfalkom. O izboru bo nato odločala Komisija za izdajo poštnih vrednotnic, ki jo sestavlja deset članov (predstavniki Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Filatelistična zveza Slovenije, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje ter Pošta Slovenije). Oblikovalci imajo svobodo izbiro motiva znamke, zato se bodo sami povezali z različnimi ustanovami, galerijami.

Naloga bi lahko bila povsem enostavna, če vemo, da Narodna galerija Slovenije hrani enega izmed najlepših uradnih portretov Marije Terezije. Narisal ga je uradni slikar dunajskega dvora Martin van Meytens ml. Torej bi bilo dovolj, če bi se na Pošti Slovenije zgolj povezali z omenjeno ustanovo ter izdali znamko z omenjenim portretom.