Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Jernej Damjan po zmagi: Vedel sem , da ta čas dobro skačem, a da tako dobro, tega pa ne

Deli na:
Jernej Damjan po zmagi: Vedel sem , da ta čas dobro skačem, a da tako dobro, tega pa ne

Foto: Instagram

Slovenski smučarski skakalec Jernej Damjan je presenetljivo zmagal na tekmi za svetovni pokal v Kuusamu na Finskem (140 in 142 m, 301,4 točke), drugič v tem tekmovanju doslej.

Drugi je bil Norvežan Johann Andre Forfang (126,5 in 142 m, 298,6), tretji pa Nemec Andreas Wellinger (140 in 140 m, 293). V finale so se uvrstili še trije Slovenci.

Anže Semenič je bil 17. (128,5 in 135,5 m, 261,3), Peter Prevc 23. (125,5 in 136 m, 257,6), Tilen Bartol pa 29. (132,5 in 104,5 m, 208,6). Anže Lanišek (36., 118 m, 101,5) in Robert Kranjec (49., 95,5 m, 63,3) se nista uvrstila v finale, v petkovih kvalifikacijah je izpadel Jurij Tepeš.

Štiriintridesetletni Damjan je pred tem posamično slavil le enkrat, 26. januarja 2014 v japonskem Saporu, tudi nenadejano. "Presenečen sam. Vedel sem sicer, da ta čas dobro skačem, a da tako dobro, tega pa ne. Prejšnji teden sem videl, da napredujem na treningih. Poletje sem posvetil družini in hčerki Niki, ki jo med sezono malo vidim. Vse skupaj je šlo v tem času bolj na lahko, kar se skokov tiče," je takoj po tekmi z zanj značilnim nasmehom povedal Damjan.

Vodil je že po prvi seriji. "Na vrhu skakalnice sem bil pred finalom kar malo živčen, priznam. Žena pa Niki pošilja tako lepe posnetke. Družina me pomirja. Hvala obema, sem bil pa še vedno zelo živčen. Ko sem pristal, sem videl, da sem blizu želene črte. In potem me je preplavila le še sreča, Vedno je sicer lažje napadati kot braniti. Dvakrat, enkrat v poleti veliki nagradi, sem iz vodstva po prvi seriji pristal na drugem mestu, na prvo še nikoli. Pred finalom sem skušal čim bolj uživati, kaj hočemo, sem si rekel, še en skok je," je občutke strnil Damjan.

Poletje je preživel drugače, kot v prejšnjih sezonah, brez pritiska. "V zadnjih letih so me spremljale poškodbe, zato sem se odločil, da bom spremenil vse skupaj. Sicer sem treniral, toda družina je bila na prvem mestu. Na tekme sem prišel lačen skokov. Še prejšnji teden sem uvodne tekme pokala gledal po televiziji, sedaj pa sem tu, kjer mi je prenovljena skakalnica vedno zelo ležala. Fantje so vsi zelo blizu skupaj, še veter igra veliko vlogo. Glede izidov naprej tako ne morem reči nič posebnega, videl bom, kaj bo čas prinesel. Nisem v tako vrhunski formi, da bi vedel, da bom zmagal, toda zavedal sem se, da skačem solidno," je pojasnil Damjan.

Tudi vodstvo ekipe je imelo srečno roko, da je v ekipo uvrstilo izkušenega tekmovalca, ki ima tudi dve zmagi v pokalu na ekipnih tekmah. Prav ekipno je na svetovnih prvenstvih je od leta 2005 zabeležil svoje edine tri medalje, eno na poletih, peto mesto na ekipni tekmi leta 2014 v Sočiju pa je tudi njegova najboljša olimpijska uvrstitev. Na OI je bil posamično najvišje prav na prejšnjih igrah v Rusiji, ko je bil na manjši napravi deveti.



V primerjavi z uvodnimi tekmami te zime v poljski Wisli je namreč selektor Goran Janus v ekipo za Finsko namesto 17-letnega Timija Zajca uvrstil Damjana, ki mu izkušenj res ne manjka. Te je izkoristil in vodil po prvi seriji (148,2 točki). Drugi je bil Norvežan Robert Johansson (147), tretji pa njegov rojak Daniel Andre Tande (146,3). Bartol je bil 15. (134,2), Semenič 21. (126,1), Peter Prevc pa 25. (120,3).

Peter Prevc je bil po uspešnih nastopu na sobotni ekipni tekmi in v petkovih kvalifikacijah drugi v poskusni seriji. Namerili so mu 136 m (99 točk), pred njim je bil le Japonec Junshiro Kobajashi (137 m, 100,4). Toda v prvi seriji mu je v zraku že kmalu po doskoku nekoliko odvzelo smuči in je pristal prej kot v prejšnjih skokih in je bil celo zadnji med slovenskimi finalisti. Toda za njim sta se na naslednjih mestih zvrstila Avstrijec ter branilec skupne zmage minule zime Stefan Kraft (26.) in dvakratni olimpijski zmagovalec Poljak Kamil Stoch (27.).

Omenjena trojica je bolj vajena zaključevati tekmovanja, tokrat pa so trije dobitniki velikih kristalnih globusov v zadnjih štirih sezonah odprli finale. Stoch je z 138 m prevzel vodstvo, Kraft (145 m) je le za 2,5 m zaostal za svojim rekordom skakalnice in se zavihtel na čelo, Prevc pa je s 136 m ostal za njima. Semenič je v nadaljevanju skočil lepo in daleč ter tedaj zaostal le za Kraftom, ki je nato končal na 13. mestu, Stoch pa sedem mest nižje.

Več kot 20 minut pozneje se je razplamtel boj za vrh. Forfang je poletel 142 m, takoj nato pa Wellinger dva metra manj; ta dvojica se je s šestega in petega mesta zavihtela na zmagovalni oder, saj Tande (138,5 m) in Johansson (135,5 m) nista dosegla daljav za sam vrh in sta zdrsnila na četrto in sedmo mesto. Vse pa je presenetil Damjan, zdržal pritisk vodilnega pred finalom in je zdaj tudi v skupnem seštevku pokala na drugem mestu, 26 točk za Kobayashijem.

Slovenija, ki je bila peta na sobotni ekipni tekmi, gre tako naslednje prizorišče svetovnega pokala konec naslednjega tedna v ruski Nižnji Tagil z veliko boljšo popotnico kot iz Poljske, kjer je Janus zabeležil svoj najslabši izid, odkar je glavni trener ekipe.

"Predvsem sem vesel Jernejeve zmage. Ta trenutek skače zelo sproščeno, vse mu gre. Zmagati v Kuusamu ni lahko. Čestital bi tudi ostalim trem, štirje v točkah in to je to. Pred finalno serijo je bilo malo nervoze, tudi pri Jerneju, kolikor mi je povedal, a je opravil odlično. Super," je povedal Janus.