900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Jan Oblak se seli

Deli na:
Jan Oblak se seli

Foto: Getty Images

Finale španskega nogometnega pokala med Barcelono in Alavesom, ki bo 27. maja v Madridu na stadionu Vicente Calderon, bo zadnja uradna tekma na tem objektu.

Domačin stadiona Atletico Madrid, katerega prvi vratar je slovenski zvezdnik Jan Oblak, ta dobro okreva po poškodbi, naj bi se že poleti preselil na večji stadion Wanda Metropolitano.

V načrtih je namreč rušenje stadiona Vicente Calderon, pod katerim teče reka Manzanares, ter izgradnja poslovnih objektov, zato bo finale obenem tudi slovo od tega legendarnega stadiona, je sporočila španska nogometna zveza RFEF. Novi stadion Wanda Metropolitano, ki bo imel za 20.000 mest večje kapacitete kot Vicente Calderon, sicer ta čas še gradijo.

Barcelona bo branila naslov pokalnega prvaka. "Veseli me, da bomo igrali finale na tem stadionu, ki nam budi lepe spomine na lansko sezono. Gre za zgodovinski stadion," je ob tem dejal trener katalonskega velikana, ki je to sezono v polfinalu izločil prav Atletico Madrid, Luis Enrique. Za Alaves, ki je v polfinalu izločil Celto, bo to prvi nastop v finalu španskega kraljevega pokala Copa del Rey.



Ogled tekme med katalonsko in baskovsko ekipo je že napovedal tudi španski kralj Felipe VI., mnogi pa se bojijo, da bo na plan privlekel politična sporočila, ki so v Španiji že stalnica na nogometnih in košarkarskih tekmah. Tako v Kataloniji kot Baskiji obstaja namreč želja po samostojnosti. Zadnje dni je na Pirenejskem polotoku potekala burna razprava o tem, kje bosta ekipi igrali finale pokala, nato pa je predsednik madridskega Reala Florentino Perez zavrnil možnost, da bi bil finale na stadionu Santiago Bernabeu, ki ima kapaciteto za 82.000 gledalcev. Perez je odpoved utemeljil s tem, da Real ravno za tisti čas načrtuje dela na stadionu.

Predsednik Atletico Madrida Enrique Cerezo pa je, že preden sta bila znana oba finalista pokala izrazil željo, da bi bil finale na Calderonu, čeprav ta sprejme "samo" 55.000 gledalcev. Takrat je bržkone še upal, da bo v finalu zaigral tudi Oblakov Atletico.

Madridski rdeče-beli so domačini na Vicente Calderonu, od koder se s srednje tribune vidi katedralo v centru mesta, vse od leta 1966, stadion pa je v zadnjih desetih letih gostil že tri finalne tekme pokala. Novo domovanje Atletica, stadion Wanda Metropolitano leži povsem na obrobju mesta.