Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Izbruh ognjenika na Tongi ustvaril nov otok

Deli na:
Izbruh ognjenika na Tongi ustvaril nov otok

Foto: Reuters (slika je simbolična)

Ognjenik v otočju Tonga je ustvaril nov otok, potem ko je začel prejšnji mesec bruhati kamenje in gost pepel, ki je uničil bližnjo vegetacijo. Nov otok je dolg dva kilometra, širok več kot kilometer in visok okrog 100 metrov.

Vulkan, ki se nahaja okrog 65 kilometrov severozahodno od Nuku'alofe, prestolnice Tonge, otočja na jugu Tihega oceana, je 20. decembra prvič po petih letih pokazal znake življenja z izbruhom.

Po navedbah lokalnih oblasti je ognjenik začel bruhati iz dveh kraterjev, enega na neposeljenem otoku Hunga Ha'apai in drugega pod vodo okrog 100 metrov od obale otoka. Izbruh je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP spremenil podobo tamkajšnje pokrajine.

Ustvaril je nov otok, dolg dva in širok en kilometer, visok pa je okrog 100 metrov. Med opazovalno ekspedicijo strokovnjakov s Tonge je vulkan bruhal vsakih pet minut, pepel in kisli dež pa sta zajela območje približno deset kilometrov okrog ognjenika. Vulkanski pepel in plini so uničevali vegetacijo na otokih Hunga Tonga in Hunga Ha'apai.

V začetku tedna so zaradi oblaka vulkanskega pepela odpovedali več mednarodnih letov, a je letalski promet v sredo ponovno normalno stekel, saj po navedbah lokalnih oblasti pepel ni segal visoko v nebo.