Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Iz Severne Koreje pretihotapljene zgodbe: krivica, groza in absurd tiranskega režima

Deli na:
Iz Severne Koreje pretihotapljene zgodbe: krivica, groza in absurd tiranskega režima

Foto: Profimedia

Neki Kitajec je leta 2013 iz Severne Koreje med platnicami politično propagandne knjige Izbrana dela Kim Il Sunga pretihotapil sedem zgodb, ki kritizirajo tamkajšnji režim.

Zgodbe so od tedaj doživele objavo v več kot 20 državah sveta, v kratkem pa jih bo v slovenskem jeziku, kot je sporočila, izdala založba Modrijan.

Med zgodbami, z navadnim svinčnikom popisanih na 750 listih, je pripoved o zvesti partijki, katere bolni otrok neutolažljivo joče ob pogledu na velikanska portreta Marxa in ustanovitelja države Kim Il Sunga na trgu pred oknom, zaradi česar jo obtožijo protirevolucionarne vzgoje in vso družino izženejo iz Pjongjanga.


Ena od zgodb pripoveduje tudi o ženi, ki strada in molči o spolni zlorabi partijskega vodje, da bi njen mož lahko napredoval v službi, pa o človeku, ki zaradi politične neprimernosti ne more obiskati bolne matere v drugem kraju. Zgodbe je pred dvema desetletjema začel zapisovati član severnokorejskega pisateljskega združenja s psevdonimom Bandi (kresnica).

Rokopis je želel prenesti iz Severne Koreje, kar mu je uspelo s pomočjo sorodnice, predstavnika severnokorejske nevladne organizacije Doja Huija Yuna ter nekega Kitajca, ki je v severnokorejsko mesto, v katerem je živel Bandi, prišel na obisk k sorodnikom. Ta je rokopis preko meje prenesel skritega med Izbranimi deli Kim Il Sunga. Zgodbe so leta 2013 najprej objavili v Južni Koreji, pozneje so bile prevedene še v angleščino in druge jezike.

Ni znano, ali Bandi, ki naj bi bil star 70 let, še vedno živi v Severni Koreji. Kot je zapisala založba, je namreč Do Hui Yun leta 2015 izjavil, da že več mesecev ni imel stikov z njim, kar ga je navdajalo z bojaznijo, da so ga razkrinkali, so še sporočili z Modrijana.