Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Iz ljubezni do lipicancev – 7.000 kilometrov dolga pot Daliborja Gregorja

Deli na:
Iz ljubezni do lipicancev – 7.000 kilometrov dolga pot Daliborja Gregorja

Foto: Dalibor Gregor

Fotograf Dalibor Gregor se bo v Lipico znova vrnil septembra, na Dan Kobilarne Lipica in Svetovno prvenstvo v vožnji dvovpreg.

Po desetih letih se v Kobilarno Lipica in osem drugih evropskih kobilarn, ki vzrejajo lipicance, vrača priznani češki fotograf konj Dalibor Gregor. Ob njegovem prvem fotografskem projektu Czech Lipizzan Expedition 2007 sta nastala knjiga Lipicanci in žepna knjiga Lipicanci - naša ljubezen, lepoto, eleganco in plemenitost lipicancev pa je ovekovečil tudi s fotografsko razstavo.

Njegova ljubezen do lipicancev je bila takrat še sveža. Sedaj, po desetih letih, je njegovo fotografsko ime - tudi zaradi čudovitih belih žrebcev - veliko bolj uveljavljeno, njegova ljubezen do lipicancev pa še bolj strastna in vroča.

Zato bo Dalibor Gregor v letošnjem poletju znova prepotoval velik del Evrope, prevozil več kot 7.000 kilometrov, obiskal sedem držav in fotografiral več tisoč lipicancev. Z veliko strasti in navdušenja bo ustvaril novo fotografsko gradivo za novo knjigo, posvečeno lipicancem, ki bo izšla v prihodnjem letu.

Njegov projekt Czech Lipizzan Expedition 2017 uspešno poteka pod okriljem Mednarodne lipicanske zveze (LIF), ki povezuje lipicanske državne kobilarne in zasebna rejska združenja. Podprli pa sta je tudi Kobilarna Lipica in slovenska ambasada na Češkem.



»Ko sem prvič slišal misel, da je lipicanec konj kraljev in kralj med konji, se je začela moja ljubezen do lipicancev, ki so me popolnoma očarali in navdušili. Več kot sem bil v stiku z njimi, več sem hotel vedeti o njih, zgodovini pasme, treningu in vzreji. Ker ima vsak človek svoje sanje in jih hoče uresničiti, sem se odločil, da uresničim svoj sen. Podal sem se po poteh ene najstarejših kulturnih pasem konj na svetu, lipicanca,« Dalibor Gregor pripoveduje o začetku svojega projekta.

Pred desetimi leti je organiziral odpravo CZECH Lipizzan Expedition 2007 in obiskal šest kobilarn. Letos bo svoj projekt še razširil, se podal še dlje in obiskal osem kobilarn. Prvič se je na pot podal maja, ko je obiskal slovaško državno kobilarno Topolcianky in avstrijsko državno kobilarno Piber. Junija je odpotoval v kobilarni Lipik in Djakovo na Hrvaškem, Vučijak v Bosni in Hercegovini ter Kelebijo v Srbiji.

Julija se je podal v italijansko državno kobilarno Monterotondo, danes pa je dan pričel v družbi jahačev Lipiške šole klasičnega jahanja in na prostranih pašnikih lipiškega posestva fotografiral čredo lipicanskih kobil in žrebet.

V Lipico se bo vrnil kmalu, saj bo 3. septembra z veseljem fotografiral Dan Kobilarne Lipica, od 20. do 24. septembra pa Svetovno prvenstvo v vožnji dvovpreg. Takrat bo – skupaj s številnimi fotografi in ljubitelji konjeništva – znova postal član velike družine prijateljev Lipice in lipicanca.