Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Italijani v krizi manj posegajo po tipičnih živilih

Deli na:
Italijani v krizi manj posegajo po tipičnih živilih

Foto: Arhiv Reporterja

Italijanska kuhinja, ki slovi po uporabi sadja, zelenjave, rib, olivnega olja in vina, velja za eno najbolj zdravih na svetu. A v krizi vse manj Italijanov uživa to sredozemsko hrano. Pri združenju kmetijskih proizvajalcev Coldiretti ugotavljajo, da se je prodaja številnih tipičnih italijanskih izdelkov v zadnjih letih drastično zmanjšala.

Tako je poraba olivnega olja v minulih letih upadla za 25 odstotkov in znaša 9,2 kilograma na osebo letno, poraba svežega sadja in zelenjave pa se je zmanjšala za sedem odstotkov na 130 kilogramov na osebo, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ugotavlja Coldiretti.

Italijani pojedo tudi manj testenin, ki veljajo za enega glavnih živil v Italiji. Kljub temu pa ostaja poraba testenin v Italiji s 26 kilogrami na osebo na leto med najvišjimi. V primerjavi z Nemčijo denimo je ta kar petkrat višja, še navaja dpa.