reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Italija lani izvozila največ vina na svetu

Deli na:
Italija lani izvozila največ vina na svetu

Italija je lani izvozila in proizvedla največ vina na svetu, najbolj pa so po žlahtni kapljici z Apeninskega polotoka povpraševali Američani, je pokazala pred dnevi objavljena raziskava italijanskega kmetijskega združenja Coldiretti.

"Vsaka peta steklenica vina, ki gre v izvoz, nastane v Italiji, največji izvoznici vina na svetu," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz združenja.

Izvoz italijanskega vina je lani dosegel rekordnih pet milijard evrov, kar je 575 odstotkov več kot pred 30 leti. V študiji so se osredotočili na daljše časovno obdobje, saj so želeli preveriti, kako je na prodajo vplival škandal iz leta 1986, ko je zaradi dodanega metanola vinu v nekem družinskem podjetju umrlo 23 ljudi, nekateri pa so utrpeli hude poškodbe, tudi slepoto.

"Ugled prehranskih izdelkov z oznako Made in Italy (Narejeno v Italiji) je bil po vsem svetu dramatično omajan, vendar je bila to tudi možnost za nov začetek, revolucijo, ki je vino ponesla na prvo mesto na mednarodnem odru," so zadovoljni v združenju.

Največ italijanskega vina spijejo v ZDA; lani so ga uvozili za 1,3 milijarde evrov, kar je 13 odstotkov več kot leta 2014. Nemčija je pristala na drugem mestu, Velika Britanija pa na tretjem.

Povpraševanje po vinih, kot sta chianti in barolo, še naprej raste tudi na Kitajskem, ki je lani uvozila za 80 milijonov evrov italijanskega vina, kar je 18 odstotkov več kot leto prej.

Da je Italija Francijo izrinila s prvega mesta največje proizvajalke vina na svetu, je oktobra potrdila tudi Mednarodna organizacija vina.