mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Italija bo vodenje nekaterih največjih muzejev zaupala tujim strokovnjakom

Deli na:
Italija bo vodenje nekaterih največjih muzejev zaupala tujim strokovnjakom

Foto: Arhiv Reporterja

Italija bo kuratorjem z vsega sveta ponudila edinstveno priložnost, da prevzamejo vodenje nekaterih njenih največjih državnih muzejev in galerij. Strokovnjake, ki bodo prevzeli vodenje približno 20 ustanov, med njimi Galerije Uffizi v Firencah in Galerije Borghese v Rimu, bodo izbrali s pomočjo mednarodnega razpisa.

Načrte je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa v tem tednu razkril italijanski minister za kulturo Dario Franceschini.

"Mislim, da bo vsak umetnostni zgodovinar, arhitekt ali kdorkoli, ki je na kakršen koli način vpet v vodenje muzeja ali galerije, ko bo izvedel za to, ne le obstal odprtih ust, ampak se bo tudi prijavil na razpis," je dejal minister in dodal, da pričakujejo veliko zanimanja.

Zainteresiranim bodo ponudili letno bruto plačo v višini do 145.000 evrov in do 40.000 evrov dodatka. Za primerjavo: Direktor Britanskega muzeja letno zasluži okoli 225.000 evrov, piše dpa.

Internetni razpis bo odprt od 15. februarja, izbranci bodo znani sredi maja, službo pa bodo nastopili junija. Imeli bodo popolno administrativno in umetniško avtonomijo, ne bodo smeli odpuščati zaposlenih, je še pojasnil Franceschini.

Ne bodo pa denimo na tak način iskali novega vodstva za rimski Kolosej ali arheološko najdišče Pompeji pri Neaplju, dve največji turistični zanimivosti v Italiji, piše dpa.

Italijanske oblasti so v zadnjem času velikokrat deležne očitkov, da ne znajo skrbeti za kulturno dediščino in da je ne znajo promovirati v javnosti. Nanje letijo obtožbe o nekompetentnosti, zbirokratiziranosti in korupciji, očita se jim tudi, da vanjo vlagajo premalo finančnih sredstev.

Kot je še dejal Franceschini, naj bi preko razpisa izbrani kuratorji poskušali predvsem v muzeje pritegniti čim več turistov, njihova pa bo tudi skrb za ohranjanje kulturne dediščine.

Kot je še povedal, so lani v italijanskih državnih muzejih našteli 40,3 milijona obiskovalcev, kar je 6,2 odstotka več kot v letu 2013.