Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Intimna pisma Grete Garbo gredo na dražbo

Deli na:
Intimna pisma Grete Garbo gredo na dražbo

Greta Garbo - Foto: Wikipedija

V Londonu bodo prihodnji teden na dražbi ponudili pisma ene najbolj enigmatičnih hollywoodskih zvezd 20. stoletja, švedske filmske igralke Grete Garbo (1905-1990).

Zbirko 36 pisem, skupaj z več kot 100 fotografijami, bo hiša Sotheby's na dražbo dala 12. decembra, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na prodaj bodo pisma, ki jih je Greta Garbo večinoma napisala v 30. in 40. letih prejšnjega stoletja, in sicer prijateljici grofici Marti Wachtmeister, ki je živela na gradu Tistad na Švedskem. Po navedbah dražbene hiše so igralkina pisma, tako kot njeno življenje, prežeta z občutji osamljenosti, žalosti in domotožja po švedskem podeželju.

"Skoraj vedno sem sama in se pogovarjam sama s sabo. Zapeljem se do plaže in se sprehajam in to je vedno čudovito. Toda to je tudi vse," je igralka leta 1939 opisovala svoje življenje na Beverly Hillsu, kraju, ki ga je kmalu začela sovražiti.

Korespondenca med prijateljicama je opremljena z albumom 111 amaterskih fotografij, na katerih Greta Garbo, sicer v Stockholmu rojena kot Greta Lovisa Gustafsson, smuča, se druži z grofico na gradu Tistad in se igra z živalmi. Pri Sotheby's si za pisma in fotografije nadejajo iztržiti 23.000 evrov.

Aprila je minilo 27 let od smrti Grete Garbo, ki je bila kot ena največjih zvezd Hollywooda slavna tako zaradi svojih filmov kot zaradi skrivnostne osebnosti. Odklanjala je intervjuje in se izogibala premier ter tako uspela zgraditi zid okoli svojega zasebnega življenja.

Leta 1926 se je preselila v ZDA in že s prvim filmom The Torrent leta 1926 postala zvezda. Upodabljala je ženske like iz zgodovine in književnosti in kmalu prerasla v mit. Ključne filme je posnela v 30. letih minulega stoletja.

Ko je bila stara 37 let, je po neuspehu s filmom Two-Faced Woman (Ženska z dvema obrazoma) leta 1941 opustila igralsko kariero. Preostanek življenja je preživela v New Yorku, kjer je umrla leta 1990. Pokopana je v Stockholmu.