pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Inštitut za slovenski jezik ZRC SAZU pojasnil izrazoslovje o koronavirusu

Deli na:
Inštitut za slovenski jezik ZRC SAZU pojasnil izrazoslovje o koronavirusu

Besedo koronavirus vsebuje že Slovar novejšega besedja iz leta 2013. - Foto: /

Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU je v Jezikovni svetovalnici zbral vse, kar je v zvezi z izrazi, povezanimi s koronavirusom, treba vedeti za čim lažjo pravilno jezikovno rabo, je na Twitterju sporočili predstojnik Kozma Ahačič. Sodelavci ZRC SAZU sicer, podobno kot v izobraževanju, tam, kjer je mogoče, delujejo na daljavo.

V Jezikovni svetovalnici so odgovorili na vprašanje, kako pisati in sklanjati izraze koronavirus in bolezen covid-19 ali koronavirusna bolezen 2019, ker se v medijih pojavljajo različne možnosti zapisa.

Kot so zapisali, besedo koronavirus vsebujeta že Slovar novejšega besedja iz leta 2013 in druga izdaja Slovarja slovenskega knjižnega jezika (SSKJ) iz leta 2014, v Slovenskem medicinskem slovarju (2012-2020) pa je navedena nepodomačeno, kot je razširjena v strokovni literaturi, torej coronavirus.

Jezikovna svetovalnica za javno rabo priporoča podomačeni zapis, ki sledi izgovarjavi, tj. koronavirus, in ki ga uporabljajo tudi slovenski mikrobiologi. Kot taka je zapisana tudi v Mikrobiološkem slovarju (2013-).

Koronavirus je sicer v SSKJ opredeljena kot samostalnik moškega spola, ki označuje virus iz družine z latinskim imenom Coronaviridae. "Kot vse podobne zložene besede ali zloženke - adenovirus, enterovirus, rotavirus, retrovirus - tudi koronavirus pišemo v slovenščini kot eno besedo, izgovarjamo pa ga z dvema naglasoma," pojasnjuje Jezikovna svetovalnica.


Ker je koronavirusov več vrst, jih označujemo z različnimi kraticami. Kratica MERS-CoV (v angleščini Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus) označuje koronavirus bližnjevzhodnega respiratornega sindroma, kratica SARS-CoV (v angleščini Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus) pa koronavirus, ki povzroča sindrom akutnega oteženega dihanja.

Vse nadaljnje različice teh virusov se označujejo s številkami, zato ima aktualni virus oznako SARS-CoV-2, piše v Jezikovni svetovalnici. Te kratice, ker je zapleteno zložena, se ne sklanja, izgovarja pa se s črko k namesto c, čeprav izhaja iz angleščine, torej sars-kou-dva.

Bolezen, ki jo povzroča SARS-CoV-02, so poimenovali koronavirusna bolezen 2019 ali s kratico COVID-19 (v angleščini coronavirus disease 2019). Kratico pišemo z malimi ali velikimi črkami, covid-19 ali COVID-19, medtem ko je zapis Covid-19 napačen.

Kratico se izgovarja s črko k, torej kovid-devetnajst, pri rabi v povedi pa se njen prvi del, kljub vezaju, sklanja kot običajno: covid-19, covida-19, covidu-19, covid-19, s covidom-19 in pri covidu-19.

Na spletu se že pojavljajo tudi nove besede, tvorjenke iz besede korona, na primer koronabedak, koronačas in koronapozdrav. Pišejo se skupaj, še pojasnjuje Jezikovna svetovalnica.