Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Ilka v St. Moritzu eksplodirala: S fantastičnim smukom do zlata!

Deli na:
Ilka v St. Moritzu eksplodirala: S fantastičnim smukom do zlata!

Foto: Reuters

Slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je na smuku svetovnega prvenstva v St. Motritzu osvojila zlato medaljo.

Ilka Štuhec je nova smukaška svetovna prvakinja. V St. Moritzu je prepričljivo premagala vse tekmice, drugouvrščeno Avstrijko Stephanie Venier je ugnala za 40, Amričanko Linsdey Vonn na tretjem mestu pa 45 stotink sekunde.

Štuhčeva je tako Sloveniji ubranila zlato kolajno, ki jo je na prejšnjem prvenstvu v Vailu osvojila Tina Maze. Da je ena od držav ubranila zlato kolajno, se je zgodilo prvič po letu 2001, ko je Avstrijka Michaela Dorfmeister nasledila Renate Göetschl.

Foto: Reuters

Slovenija je dobila tri zadnje smukaške preizkušnje na največjih tekmovanjih, saj je Mazejeva tudi aktualna olimpijska prvakinja. Zadnjič je kaj takega uspelo Švicarkam, ko je bila Michela Figini olimpijska, Maria Waliser pa dvakratna svetovna prvakinja.


Za Slovenijo je to 21. odličje na svetovnih prvenstvih in šesto zlato. Štiri naslove in skupno devet kolajn ima Mazejeva, naslov in skupno pet kolajn ima Mateja Svet, Štuhčeva, ki je osvojila svojo prvo kolajno, pa je tretja slovenska svetovna prvakinja. Kolajne so osvojili še Boris Strel, Bojan Križaj, Tomaž Čižman, Mitja Kunc, Nataša Bokal in Urška Hrovat.

Šestindvajsetletna Štuhčeva je do naslova prišla prepričljivo. Potem ko je bila najhitrejša na obeh treningih, je tudi, ko je bilo najbolj potrebno, pokazala odlično formo. Že v zgornjem delu je bila najhitrejša, nato zaradi napake, zaradi katere ni ubrala optimalne linije, nekaj izgubila, a s fantastičnim spodnjim delom nadomestila izgubljeno. Na startu je bila sicer kot sedma, že takrat je prehitela eno od največjih konkurentk Italijanko Sofio Goggio, ki je storila še večjo napako, ko pa so zaostale Fabienne Suter, Lindey Vonn, slednja je z 32 leti in 117 dnevi postala najstarejša smučarka s kolajno na svetovnih prvenstvih, in Avstrijka Ramona Siebenhofer, se je že slutilo, da bo prišla do svojega največjega uspeha v karieri. Srebrna Venierjeva, ki se je na stopničke prebila šele drugič v karieri, je prav tako kot Štuhčeva osvojila svojo prvo kolajno na svetovnih prvenstvih.

Druga slovenska predstavnica na današnji tekmi Maruša Ferk je zasedla 23. mesto, za rojakinjo je zaostala dve sekundi in 38 stotink.