klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

medved Svet24.si

Srečanje z medvedom – kako ravnati?

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Jure Godler Revija Stop

Godler in Prevc skupaj v stand-up?

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Ilka utišala Švicarje; že se ozira v olimpijsko leto

Deli na:
Ilka utišala Švicarje; že se ozira v olimpijsko leto

Foto: Profimedia

Ilka Štuhec je nova svetovna smukaška prvakinja. Na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu je osvojila naslov najboljše na svetu v kraljevski disciplini.

Za 26-letno Mariborčanko je to prvi naslov na največjih prvenstvih. Kot je dejala, so bili ključne minute pred nastopom, ko je bila spet tista prava.

"Vsaka tekma je sama za sebe pomembna. Velike tekme so še nekaj posebnega in ne glede na to, da sem bila danes malo bolj nervozna, sem v tistih zadnjih minutah pred nastopom bila spet prava in pripravljena, da pokažem to, kar najbolje znam," je dejala Štuhčeva, potem ko so v njeno čast zaigrali slovensko državno himno.

Na vprašanje, če bi si kaj očitala, če ne bi zmagala, je odgovorila: "Ne razmišljam o tem, ker sem zmagala."

Čeprav je bila danes najhitrejša in je bila njena vožnja šampionke, njen nastop pa nastop nove svetovne prvakinje, pa sama s svojo vožnjo ni bila najbolj zadovoljna: "Vožnja ni bila ravno idealna, bilo je še nekaj napak, nekaj malo slabših delov, na koncu pa je bil rezultat dovolj dober."

Štuhčeva je z enim pogledom že usmerjena v zimske olimpijske igre, ki bodo čez eno leto v Južni Koreji: "Olimp pride drugo leto. To še 'glih' ni. Je pa ravno tako nekaj posebnega, ni pa še čisto za mano vse skupaj prišlo pravzaprav."

Na vprašanje, kdo je še zaslužen za zmago, pa je odgovorila: "Definitivno mama, da sem takšna, kot sem." Štuhčeva, njena mama Darja Črnko, trener Grega Koštomaj in kineziloginja Anja Šešum tvorijo zmagovalno ekipo.

Štuhčeva še ostaja na prvenstvu in bo nastopila tako na veleslalomski kot slalomski tekmi.

Evforija v slovenskem taboru

Zmaga Ilke Štuhec v smuku na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu je evforijo povzročila tudi v vrstah slovenske ekipe v Švici. Predstavniki švicarskih in drugih medijev pa se ne morejo načuditi fenomenu slovenskega smučanja, ko sta Slovenki osvojili zaporedna smukaška naslova svetovnih prvakinj na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih po vrsti.


"Super, enkratno, fenomenalno. Obilico smole je imela v superveleslalomu, potem je sledil odstop v alpski kombinaciji, saj je bila pripravljena za še več medalj. Zelo smo veseli, da ji je na koncu uspelo. Čestitam Ilki, potem njeni mami Darji Črnko, trenerju Gregi Koštomaju, kineziologinji Anji Šešum. Fenomenalno! Mislim, da si je to popolnoma zaslužila," je bil prvi odziv glavnega trenerja slovenske ženske nacionalne reprezentance za svetovni pokal Denisa Šteharnika.

"Seveda je Ilka utišala švicarske navijače in mislim, da je prav tako. To je njihovo svetovno prvenstvo, oni so organizatorji, zelo dobro so si pripravili v kombinaciji, da se je izpeljala po njihovih taktih, zdaj jim je Ilka prekrižala načrte. Lahko bi jim jih tudi že prej. A pozabimo tisto, kar ni šlo, bodimo pozitivni. Ilka je fenomenalno odpeljala in ima odprte možnosti za naprej, zelo dobro smuča. Sami presežki," je še dodal Šteharnik.

O fenomenu slovenskega smuka, ko je Tino Maze na prestolu smukaške svetovne prvakinje nadomestila Ilka Štuhec, pa je dejal: "V hitrih disciplinah ne moremo iti tako na široko, kot druge države, treba se je maksimalno osredotočiti na tisto najboljšo tekmovalko in njej ponuditi najboljše možnosti. Je zelo dober občutek, da se vidi, da se lahko tudi ena majhna nacija, ki nima toliko na razpolago, v eni takšni disciplini približa največjim nacijam oziroma, da smo od njih celo hitrejši. Mislim, da je to velik uspeh in spodbuda za vse druge tekmovalke in tekmovalce."

Fenomen slovenskega smuka je še večji, saj Slovenija ne premore smukaškega poligona. Šteharnik ob tem doda: "Upam, da bo poslej mogoče kaj lažje, da bomo lažje v Sloveniji dobivali dobre pogoje za treninge. Tisto, kar imamo, imamo, a bi to, kar imamo, najboljše izkoristili, kar je možno. Žal treningi v urah od 7. do 9. dopoldne niso dovolj. Zato je pač treba biti večino časa v tujini, kar seveda stane."

Ilki Štuhec se nasmihajo tudi mali globusi, dva zanesljivo v smuku in kombinaciji, hipotetično ima možnosti tudi za superveleslalomskega: "Seveda si ji nasmihajo. Gre za potrditev, ki sta jo dobili ona in njena ekipa, da so popolnoma na pravi poti in da je potrebno samo vztrajati pri tem."

Ena od tekmovalk, ki se želi še bolj posvetiti smuku, je Maruša Ferk, ki Ilko pozna še vse od najmlajših kategorij. Ferkova je nov slovenski naslov pospremila zelo čustveno, potočila je tudi kakšno solzico, čeprav sama ni bila na odru za zmagovalke.

"Mislim, da moja vožnja ne pride toliko do izraza, ker pač imamo novo svetovno prvakinjo, kar je super. Meni je v bistvu že zmanjkalo vode v očeh, ne gre več ven, drugače bi sigurno še jokala. Ali pa, evo že prihajajo solze," je povedala Ferkova.

"Zato, da smo lahko tako uspešni, je poleti treba iti na južno poloblo. V Sloveniji pač sploh ni možno trenirati hitrih disciplin poleti. Ko pa sneg zapade, so mi letos šli neverjetno na roko in sem lahko opravila nekaj treningov hitrih disciplin na Krvavcu. Slovenija je majhna država, ampak zelo uspešna," pravi Ferkova.

"Sigurno se zelo pozna, da je Ilka trenirala poleti na južni polobli s slovensko moško smukaško ekipo. Tudi jaz sem letos bila z moško francosko ekipo za evropski pokal, sem se jim priključila za štiri dni, kar je bil čisto drugačen občutek. Si tam z njim, in čeprav sem ženska, jih želim premagati, čeprav so boljši, hitrejši. Je drugače, kot ko se merimo punce med sabo. Če se jim približaš, je to še toliko več vredno, potem veš, da si lahko še toliko hitrejši," nadaljuje Ferkova.

Glede proslavljanja novega velikega dosežka pa je dejala: "Moram Ilko vprašati, kaj načrtuje in kako bo proslavila medaljo, mislim pa, da bo čaga."