GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Ilka Štuhec tokrat ostala brez stopničk

Deli na:
Ilka Štuhec tokrat ostala brez stopničk

Foto: arhiv Reporterja

Kljub dobri vožnji v Zauchenseeju Ilka Štuhec prvič v sezoni na smukih za svetovni pokal ostala brez stopničk. Trenutno je na petem mestu.

Ilka Štuhec se prvič v tej sezoni ni uvrstila na stopničke na smukih za svetovni pokal. Zmagala je na prvih treh smukih v tej zimi. Na smuku v Zauchenseeju je osvojila peto mesto. Za senzacionalno zmago in navdušenje domačih navijačev je poskrbela 22-letna Avstrijka Christine Scheyer, ki je bila pred tem v svetovnem pokalu najboljša deveta.

Mariborčanka je bila peta na startu ter je z veliko prednostjo 1,39 sekunde prevzela vodstvo. Še po 24 tekmovalkah na startu je kazalo, da bo stala vsaj na stopničkah. Pred tem sta bili hitrejši od Štuhčeve Švicarka Lara Gut, ki je vodilno smukačico sezone prehitela za pičle tri stotinke sekunde, ter Tina Weirather iz Liechtensteina, ki je bila hitrejša za 19 stotink.

Zmagovalni oder so osvojile tekmovalke, ki na prvih treh smukih niso bile na stopničkah. Razmere v nadaljevanju so se toliko spremenile oziroma je proga postala hitrejša, da sta na zmagovalni oder skočili celo tekmovalki, ki pred tem še nista bili na stopničkah v svetovnem pokalu.

Scheyerjeva (1:21,15) je tako vpisala svojo prvo zmago. Avstrijka je bila druga najhitrejša dopoldne na treningu. Drugo mesto je pripadlo Weiratherjevi (+0,39), nekdanji mladinski svetovni prvakinji v smuku iz leta 2007, ki je bila zadnjič na odru za zmagovalke na smukih za svetovni pokal marca 2015 z zmago na smuku v Garmischu. Na tretje mesto, najnižjo stopničko, se je zavihtela 24-letna Američanka Jacqueline Wiles (+0,54), ki je bila pred tem na smukih najboljša 15.

Wilesova je za pičlo stotinko sekunde prehitela Gutovo in jo potisnila na četrto mesto, od Štuhčeve pa je bila hitrejša za štiri stotinke sekunde.

Po prvotnem načrtu je bila predvidena alpska kombinacija, a so se odločili, da bodo izpeljali smuk, ki ga v soboto niso mogli izpeljati zaradi neugodnih vremenskih razmer.


Preostali Slovenki Maruša Ferk in Vanja Brodnik sta bili na 46. in 48. mestu prepočasni za trideseterico in točke.

Naslednja postaja karavane alpskih smučark bo nemški Garmisch-Partenkirchen, kjer bosta 21. in 22. januarja na sporedu smuk in superveleslalom.

Pred tekmo so smučarke dopoldne najprej preizkusile progo na obveznem treningu na smukaški progi, na kateri je bila nato tekma. Po pravilih je obvezen en trening smuka, v zadnjih dneh pa vremenske razmere niso dopuščale niti treninga. Razmere so se danes toliko popravile, da so lahko izpeljali tekmo, a z nižjega, rezervnega starta, na kar 800 metrov krajši progi.

Štuhčeva je na treningu smučala z zavoro, vpisala je 30. čas, zato pa je boljše prihranila za tekmo. Štuhčeva s 345 točkami še naprej vodi v posebnem smukaškem seštevku. Na drugo mesto je skočila Gutova, ki je na tretje mesto potisnila danes zgolj 18. Italijanko Sofio Goggia. Švicarka za najboljšo Slovenko zaostaja 165 točk.

Štuhčeva je z novimi 45 točkami za dve mesti izboljšala svoj položaj v razvrstitvi sezone. V skupnem seštevku je znova tretja najboljša tekmovalka. Pred njo sta le Gutova in vodilna Američanka Mikaela Shiffrin, ki je Zauchensee izpustila.

Trening sta zaznamovali prekinitvi po dveh hujših padcih, v snegu sta se znašli Italijanka Nadia Fanchini in Madžarka Edit Miklos. Za zdaj ni znano, ali sta se huje poškodovali. Tako Fanchinijevo kot Miklosevo so imobilizirali ter v dolino v Salzburg prepeljali z reševalnim helikopterjem.

Prvič po daljšem premoru je nastopila ameriška smukaška kraljica Lindsey Vonn, ki si je novembra na treningu poškodovala nadlahtnico. Na prvi tekmi po premoru je smučala nekoliko zadržano, a z zaostankom 1,54 sekunde še vedno vpisala 13. mesto.