Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Ilka Štuhec se je razšla z mamo: Razhajanja v določenih pogledih so prevelika, da bi skupaj nadaljevali

Deli na:
Ilka Štuhec se je razšla z mamo: Razhajanja v določenih pogledih so prevelika, da bi skupaj nadaljevali

Ilka Štuhec in Darja Črnko - Foto: Revija Zvezde

Najboljša slovenska alpska smučarka v hitrih disciplinah Ilka Štuhec se je po koncu minule sezone odločila za korenito spremembo v svoji individualni ekipi. Njena mama Darja Črnko se je umaknila z mesta vodje ekipe. V novi sezoni, katere vrhunec bo svetovno prvenstvo februarja v Saalbachu, je naloge trenerja prevzel nekdanji tekmovalec Aleš Gorza.

Spremembe so v ekipi potrdili v današnji izjavi za javnost. Črnko je skupno pot s hčerko Ilko Štuhec v samostojni ekipi začela leta 2009 in imela v tem času različne vloge.

Bila je serviserka smuči v svetovnem pokalu, vodja ekipe Štuhec in glavna trenerka. Štuhec je v tem času osvojila dva mala kristalna globusa v smuku in alpski kombinaciji, to ji je uspelo v najuspešnejši sezoni 2016/17, dvakrat je postala svetovna prvakinja v smuku (2017, 2019) in 11-krat zmagala v svetovnem pokalu ter 22-krat stala na zmagovalnih stopničkah.

Štuhec je na finalu sezone svetovnega pokala 2023/24 v Saalbachu osvojila drugo mesto in presenetljivo zmagala na državnem prvenstvu v veleslalomu. Črnko je zadnji dve leti, ko se je Štuhec znova vrnila med smukaško elito, opravljala vlogo glavne trenerke.

"Ko kot trener ali vodja ekipe izgubiš pozornost tekmovalca, je čas za spremembo. Z Ilko sva prišli do točke, ko se najina pogleda o tem, kako naprej, preveč razhajata. Ni se lahko posloviti," je sporočila Črnko.

"Doživeli smo marsikaj, osvojili skoraj vse, a kljub temu zdaj nimam občutka, da je delo opravljeno. Ogromno je bilo izjemnih trenutkov za zgodovino in iskreno morda še več težkih trenutkov, ko se je bilo treba pobrati iz tal," je dodala.



"Vedno, v vseh vlogah, ki sem jih opravljala v ekipi, sem delovala 100 in več odstotno. V korist Ilke in njenih ciljev, ciljev ekipe. Zgodijo pa se tudi stvari, na katere nimaš vpliva. Tak je šport na najvišji ravni. To je bila najina pot in zadovoljna sem, da sem ji ustvarila pogoje in možnosti za uspehe ter s tem pripomogla k njeni zgodbi in uspešni karieri," je še preteklo obdobje strnila Črnko.

"Mama je meni in ekipi dala vse in še več, za kar sem ji zdaj in ji bom večno hvaležna. Skupaj sva premaknili meje in dokazali, da je vse mogoče. Njena strokovnost nikoli ni bila vprašljiva, a razhajanja v določenih pogledih so prevelika, da bi skupaj nadaljevali. Odgovornost za to v veliki meri prevzemam jaz," je sprva poudarila dvakratna svetovna smukaška prvakinja Štuhec.

"Zdaj bova imeli čas in priložnost, da znova gradiva odnos mama-hči. Ta odnos se je v vseh teh letih profesionalnega sodelovanja v bistvu izgubil, a ga želim zadržati za vedno. Mamin doprinos v ekipi bo težko nadomestiti. Drugače bo, morda celo malce strašljivo, a verjamem v uspešno prihodnost in predanost ciljem, ki jih bomo z ekipo zastavili," je še zaključila Štuhec.

Poleg Darje Črnko ekipo zapuščata tudi Natko Zrnčić-Dim, ki je v pretekli sezoni deloval kot pomočnik trenerja, in Tina Kobale, ki je v zadnjih letih v ekipi delovala kot fizioterapevtka ter kondicijska trenerka.

Ekipi se bo kot glavni trener pridružil Aleš Gorza, nekdanji vrhunski alpski smučar in v pretekli sezoni trener slovenske moške reprezentance za smuk in superveleslalom.