Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Ilka Štuhec druga na alpski kombinaciji

Deli na:
Ilka Štuhec druga na alpski kombinaciji

Foto: Getty Images

Ilka Štuhec je osvojila drugo mesto na alpski kombinaciji za svetovni pokal alpskih smučark v švicarski Crans Montani.

Zmagala je Italijanka Federica Brignone, tretja je bila Avstrijka Michaela Kirchgasser. Druga Slovenka Maruša Ferk je bila peta, kar je njen tretji najboljši izid v karieri.

Štuhčeva je osvojila še sedme stopničke v svetovnem pokalu, vse uvrstitve na zmagovalni oder je vpisala v tej sezoni. Šestindvajsetletna Mariborčanka je vodila po prvem delu alpske kombinacije za svetovni pokal alpskih smučark v Crans Montani. Štuhčeva je ubrala najhitrejšo linijo na superveleslalomski progi za prepričljivo vodstvo. Drugi čas je vpisala Italijanka Federica Brignone (+0,52), tretja je bila Avstrijka Michaela Kirschgasser (+0,69). Druga Slovenka Maruša Ferk je bila šesta (+1,21).

V finalu je zelo dobro slalomsko vožnjo uprizorila nova svetovna prvakinja v alpski kombinaciji Švicarka Wendy Holdener (+1,48), ki pa prevelikega zaostanka iz superveleslaloma, tudi z najhitrejšim slalomom, ni mogla v celoti nadoknaditi in je končala na četrtem mestu, tik pred Ferkovo (+1,93).

Kirchgasserjeva je uprizorila zelo dober napad za prevzem vodstva, nato je šla na progo Brignonejeva, ki je bila danes neulovljiva, vodstvo je prevzela s prednostjo 1,16 sekunde ter ga obdržala tudi po nastopu Štuhčeve, ki je z zaostankom 1,01 sekunde osvojila končno drugo mesto. Štuhčeva je bila 14. na slalomski progi, Ferkova deseta.



Prvič v karieri je Štuhčeva v svetovnem pokalu osvojila drugo mesto. Decembra je osvojila štiri zmage, tri smukaške in eno kombinacijsko, nato je bila pred odhodom na svetovno prvenstvo v St. Moritzu v Cortini d'Ampezzo še tretja na smuku in prva na superveleslalomu. Na svetovnem prvenstvu je bila 11. na superveleslalomu, na preizkušnji v kombinaciji je po drugem mestu na smuku odstopila na slalomski progi in ostala brez uvrstitve. Po odstopu pa je sledilo zadoščenje, ko je zmagala na specialnem smuku in osvojila svoj prvi karierni naslov svetovne smukaške prvakinje.

Organizatorji tekmovanja v Crans Montani so imeli kar nekaj težav s pripravo superveleslalomske proge. Po odstopih prvih treh na startu, med njimi je bila tudi Štuhčeva, so tekmo prekinili ter jo preložili, odločili so se tudi za nov rezervni start in nov začetek, kar pomeni, da odstopov niso upoštevali.

Štuhčeva je v Val d'Iseru dobila prvo kombinacijo v tej sezoni, ki je bila sestavljena iz smuka in slaloma, ter z drugim mestom v Crans Montani ostaja vodilna v seštevku discipline. V Crans Montani bo v soboto superveleslalom, v nedeljo pa še ena kombinacija, ko bo znana tudi nova dobitnica malega kristalnega globusa za zmago v seštevku kombinacije. Štuhčeva ima 180 točk, Italijanka Brignone na drugem mestu 40 točk manj, Kirchgasserjeva (-75) je tretja, Holdenerjeva pa četrta (-80). Švicarka Michelle Gisin (-100) je peta, Ferkova šesta (-113).

V skupnem seštevku je Štuhčeva (865) pridobila še eno mesto in je tretja. Pred njo sta le Švicarka Lara Gut (1023), ki je zaradi poškodbe kolena končala sezono, ter vodilna Američanka Mikaela Shiffrin (1203).