kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Hrvaški premier bo "brez težav" pojedel srbsko čokolado

Deli na:
Hrvaški premier bo "brez težav" pojedel srbsko čokolado

Foto: Getty Images

Srbski premier Vučić je Hrvatu Plenkoviću podaril veliko čokolado družbe Pionir iz Subotice.

Srbski premier in novoizvoljeni predsednik Srbije Aleksandar Vučić je med torkovim obiskom mednarodnega gospodarskega sejma v Mostarju v BiH podaril čokolado srbskega proizvajalca hrvaškemu kolegu Andreju Plenkoviću. Čokolada iz Srbije ni bila sporna za Plenkovića, kot je bila nedavno za hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović.

Vučić je podaril Plenkoviću veliko čokolado s stojnice družbe Pionir iz Subotice, ki se je predstavila na mostarskem sejmu, so poročali srbski in hrvaški mediji. Na novinarsko vprašanje hrvaškem premierju, ali bo čokolado tudi pojedel, je odgovoril: "Brez težav".

Mediji v obeh državah so ob tem spomnili, da se je hrvaška predsednica Grabar-Kitarovićeva konec lanskega leta opravičila Dubrovničanom in hrvaški javnosti, ker je v vrtcu med druženjem z otroki ob 25. obletnici enega najhujših dni med vojno v Dubrovniku razdelila Pionirjeve čokoladke namesto sladkarij hrvaških proizvajalcev.



Grabar-Kitarovićevo so kritizirali hrvaški veterani, predsednica države pa je ob opravičilu obljubila, da bo prizadetim družinam naknadno poslala hrvaške čokoladke. V Srbiji so izjave hrvaške predsednice ocenili kot "nedemokratične, neevropske in neekonomske". Niti hrvaški izvozniki niso bili navdušeni nad potezami predsednice države.

Voditelja Hrvaške in Srbije sta tako v Mostarju nekoliko sprostila odnose med državama, potem ko je konec lanskega leta srbska stran sprožila grenke medsebojne obtožbe, je ocenila francoska agencija AFP. Spomnila je, da med Zagrebom in Beogradom obstaja še vrsta odprtih vprašanj, ki so posledica razpada nekdanje Jugoslavije in vojne.

Ob robu 20. mednarodnega gospodarskega sejma v Mostarju je bilo v ponedeljek tudi neformalno srečanje Vučića in Plenkovića s črnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem ter člani predsedstva BiH, Mladenom Ivanićem, Draganom Čovićem in Bakirjem Izetbegovićem.