Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Hamilton z deveto zmago letos še povečal prednost v skupnem seštevku

Deli na:
Hamilton z deveto zmago letos še povečal prednost v skupnem seštevku

Foto: Reuters

Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule 1 v teksaškem Austinu.

Z deveto zmago v sezoni je še povečal naskok pred tekmeci v skupnem seštevku SP, a si še ni zagotovil naslova svetovnega prvaka. Nemec Sebastian vettel (Ferrari) je z drugim mestom odločitev preložil vsaj na naslednji teden.

Hamilton bi se lahko že danes razveselil četrtega naslova svetovnega prvaka, če bi v Austinu dobil 16 točk več kot Vettel. A Nemec je matematične možnosti še obdržal, saj je dirko končal tik za njim na drugem mestu, tako da je razlika med vodilnim Britancem in drugim Nemcem v SP po 17 dirkah zdaj 66 točk (331-265).

Današnja dirka je imela dva poudarka; prvi je bil dober start Vettla, ki je z drugega mesta prehitel najboljšega iz kvalifikacij Hamiltona; vodstvo pa je obdržal le do šestega kroga, potem pa ga je Britanec prehitel.

Drugi element pa je bil zaključek dirke, v katerem je Vettel kljub dvema postankoma, po drugem se je vrnil kot četrti, še lahko podal v lov za tekmecema pred sabo. Hamilton je bil takrat že neulovljiv, Nemec pa je najprej ujel in pet krogov pred koncem prehitel drugega Mercedesovega voznika Valtterija Bottasa, pozneje pa še Ferrarijevega sotekmovalca Finca Kimija Räikkönena, s katerim ni imel veliko težav. Dva kroga pred koncem je bil tako vrstni red na vrhu trdno določen, Hamilton je vodil pred Vettlom, o tretjem mestu pa je nato določal najprej boj na stezi in potem še odločitev vodstva dirke.


Potem ko se je že zdelo, da bo Finec v rdečem dirkalniku ostal tretji kljub pritiskom dirkača v ekipi s krili, je mlademu Nizozemcu tri zavoje pred koncem uspelo izvesti drzen manever in prehitel tekmeca. A se je tretjega mesta po prihodu v cilj vselil le nekaj minut; vodstvo dirke je namreč ocenilo, da je pri prehitevanju zapustil stezo in s tem pridobil neupravičeno prednost, ter mu dodelilo pet sekund kazni, to pa je Verstappna potisnilo na četrto mesto, Finca pa nazaj na tretje.

Za Britanca je to že peta zmaga v Austinu, deveta v tej sezoni in 62. v karieri. "Neverjetno, od leta 2012 je to prizorišče zame vse bolj pomembno. Rad imam vzdušje, ritem, progo. Super se počutim tukaj, vsi smo trdo delali in mislim, da si vsi zaslužimo čestitke. Krasna izkušnja zame, bolje ne bi moglo biti," je po novi zmagi dejal Hamilton.

"Na startu je bilo videti kar dobro, med dirko pa ne več tako zelo. Po drugem postanku sem se odločil, da bom poskusil še enkrat, a dali smo vse od sebe in ne morem si ničesar očitati," je bil Vettel na koncu še kar zadovoljen z izkupičkom.

Mercedes pa si je z današnjo zmago Hamiltona in petim mestom Bottasa že predčasno zagotovil naslov konstruktorskega prvaka za sezono 2017 in četrtega zaporednega po letu 2014. Podobno kot v vozniški razvrstitvi je tudi med konstruktorji nemška ekipa prišla v Teksas z velikim naskokom, ki ga je zdaj še potrdila tudi v praksi. Sebastian Vettel in Kimi Räikkönen v Ferrarijih kot najbližja zasledovalca namreč ne moreta več prehiteti tekmecev v srebrnih dirkalnikih.

Do konca sezone so še tri preizkušnje, naslednja, morda že odločilna za razplet, pa bo naslednji teden v Ciudad de Mexicu.