GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Goreči škof: nocoj premiera dokumentarca o življenju škofa Vovka

Deli na:
Goreči škof: nocoj premiera dokumentarca o življenju škofa Vovka

V Antonovem domu na Viču v Ljubljani bodo nocoj premierno predstavili dokumentarni film o ljubljanskem nadškofu Antonu Vovku.

Film z naslovom Goreči škof prikazuje Vovkovo življenje, posebej pa se dotakne dogodka, ki mu je pomembno zaznamoval življenje - pred 65 leti so ga namreč na poti na blagoslov novih orgel v Novem mestu poskušali zažgati.

Film so ustvarili v Studiu Hartitude, pod scenarij se je podpisal Rok Andres, pod režijo pa David Sipoš, po besedah katerega Vovkova življenjska zgodba kar kliče po filmski upodobitvi.

Film v 55 minutah oriše Vovkovo življenje od rojstva do smrti "ter ga prikazuje takega, kakršen je bil: pogumen, odločen, pa hkrati blag in ljubeč". Nadškofovo življenje in delo sta prikazana skozi besede ljudi, ki so ga poznali, prek zgodovinarjev, duhovnikov in vernikov. "Preko njih se nam nadškof Vovk razkriva kot ena osrednjih slovenskih osebnosti druge polovice 20. stoletja. S pomočjo sodobnega filmskega jezika, podkrepljenega z avtorsko glasbo in edinstvenimi posnetki Anton Vovk vstopa v širšo zavest in zgodovinski spomin," so zapisali ustvarjalci.



Na nocojšnji premieri pripravljajo tudi pogovor z ustvarjalci filma, pričevanje duhovnika in pesem duhovniškega okteta Oremus. Premiere bodo še 16. junija v Breznici, 19. junija v Metliki, 20. junija v ljubljanski stolnici, 22. junij na Brezjah in 23. junija v Kranju.

Vovka so poskušali zažgati 20. januarja 1952 na železniški postaji v Novem mestu, kamor je prispel z vlakom, da bi v bližnjih Stopičah blagoslovil na skrivaj postavljene nove cerkvene orgle. Vovk je posledice napada s hudimi opeklinami sicer preživel, a napadalci niso bili nikoli kaznovani. Poznavalci menijo, da so napad naročile takratne povojne komunistične oblasti, ki so bile sovražno razpoložene do Cerkve.

Vovk se je rodil v Vrbi na Gorenjskem in je bil pranečak pesnika Franceta Prešerna. Po drugi svetovni vojni je prevzel vodenje ljubljanske škofije. Umrl je leta 1963 v Ljubljani, leta 1999 pa so izdali škofijski odlok o začetku postopka njegove beatifikacije. Mnogi mu namreč pripisuje svetniške lastnosti.