Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Globalna pandemija je za nekatere idealen čas za branje Camusove Kuge

Deli na:
Globalna pandemija je za nekatere idealen čas za branje Camusove Kuge

Nova izdaja Camusove Kuge. - Foto: Beletrina

Pri založbi Beletrina so se zaradi velikega zanimanja za roman Alberta Camusa Kuga odločili za izredno izdajo. Roman je že na voljo v e-obliki, v pripravi pa je tudi tiskana knjiga. Roman Nobelovega nagrajenca, ki je v izvirniku prvič izšel leta 1947, v slovenskem prevodu Jožeta Javorška pa leta 1965, je še vedno aktualen, so zapisali v založbi.

Roman se sooča z najglobljimi in najbolj občimi vprašanji človečnosti. "Beremo ga lahko kot alegorijo ali kot kroniko izbruha elementarne nesreče v podobi epidemije, ki prizadene mesto Oran. Mejne situacije seveda zahtevajo mejne odločitve, v katerih se kažejo posebnosti različnih značajev, ki jih pisatelj mojstrsko oblikuje in predstavi v konkretnih potezah svojih literarnih oseb," so zapisali pri Beletrini.

Camusova Kuga velja za nekakšen literarni komplement njegovega filozofskega eseja Uporni človek, ki je izšel le nekaj let pozneje. Čeprav med liki osrednje mesto zaseda zdravnik Rieux, pa Camus bralcu s svojo pisateljsko odličnostjo nadvse nazorno približa tudi druge like, med katerimi posebno mesto zaseda srčni občinski uradnik Grand, ki ga scela zaposluje sestavljanje popolnega prvega stavka svoje bodoče knjige, so zapisali pri Beletrini.


Francoski pisatelj, filozof in novinar Albert Camus (1913-1960) poleg Jean-Paula Sartra velja za najpomembnejšega predstavnika francoske, pa tudi evropske eksistencialistične smeri v književnosti. Je tudi edini pravi predstavnik filozofije absurda.

Camus, ki je leta 1957 je prejel Nobelovo nagrado za literaturo, je kot eksistencialistični pisatelj bistveno vplival na povojno evropsko duhovnost, a je bil v primeri s Sartrom izrazit idealist in moralist. Četudi je človekovo bivanje označil samo po sebi za absurdno, je temeljni smisel vendarle našel v predanosti sočloveku, v solidarnosti in uporu posameznika proti nesmislu, krivici in nasilju.

Njegova glavna prozna dela so poleg Kuge in Upornega človeka med drugim še Tujec (1942), Mit o Sizifu (1942), Padec (La chute, 1957), Izgnanstvo in kraljestvo (L'exil et le royaume, 1957), Dnevniški zapiski (Carnets, 1935-1951) in Članki (Actuelles, 1958). Napisal je tudi drami Kaligula (1944) in Obsedeno stanje (L'etat de siege, 1948).