stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

FOTO: To so lepotice, ki jih je Kim poslal navijat za svoje olimpijce

Deli na:
FOTO: To so lepotice, ki jih je Kim poslal navijat za svoje olimpijce

Foto: Reuters

V Južno Korejo je včeraj prispela tudi skupina navijačic iz Severne Koreje. V škrlatnih plaščih in s sijočimi nasmehi so skupaj z 280-člansko delegacijo prečkale demilitarizirano območje, ki loči obe Koreji.

Dekleta so takoj vkrcali v avtobuse in jih odpeljali v hotel v okrožju Inje, približno 120 kilometrov od prizorišča zimskih olimpijskih iger.

Vsako izmed 229 deklet je bilo oblečeno v enak plašč in pokrito z enakim klobukom. Z navdušenjem so prečkala mejno črto in izmenjala nekaj besed z množico novinarjev iz Južne Koreje. "Vesela sem, da te vidim," je dejala ena izmed njih s širokim nasmehom. Na vprašanje o svojih navijaških kretnjah pa se je pošalila: ""Počakajte. Če vam povem zdaj, bi bilo manj zanimivo, ko boste videli."

Foto: Reuters

Navijačice so morale opraviti pozoren izbirni postopek, ki vključuje preverjanje družinskega ozadja, videza, spretnosti in lojalnosti do vladajoče delavske stranke v Severni Koreji.

Severna Koreja je skupine navijačic pošiljala na mednarodna športna tekmovanja, ki jih je gostila Južna Koreja, že v preteklosti: leta 2002 na azijske igre v Busan, leta 2003 na poletno univerzijado v Daegu in leta 2005 na azijsko atletsko prvenstvo v Incheon. Ena izmed njih, Ri Sol-ju, ki je bila v skupini navijačic leta 2005, je pozneje postala žena severnokorejskega voditelja Kim Jong-una.

Po kratkem postanku na meji so skupino navijačic odpeljali v luksuzno letovišče v redko poseljenem okrožju Inje, kjer se je že več ur pred tem trlo novinarjev in policistov, ki so tesno zastražili vse dostope. Ob izstopu z avtobusa so bile deležne plohe vprašanj, a večina je brez besed pohitela proti zgradbi, nekatere pa so se občasno nasmehnile, pomahale v objektive in rekle: "Lepo vas je spoznati."

Foto: Reuters

Na olimpijskih igrah bo za svojo državo tekmovalo le deset športnikov iz Severne Koreje, 12 športnic pa bo sodelovalo v združeni ženski hokejski reprezentanci obeh Korej. Kadar ne bo nihče od njihovih športnikov v akciji, bodo navijačice iz Severne Koreje navijale za tekmovalce iz svoje južne sosede.

V delegaciji Severne Koreje, ki jo vodi minister za šport Kim Il-guk, so še predstavniki nacionalnega olimpijskega komiteja, 26 demonstratorjev taekwondoja in 21 novinarjev.