Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

FOTO: Pomladni prirastek ljubljanskega živalskega vrta

Deli na:
FOTO: Pomladni prirastek ljubljanskega živalskega vrta

Foto: ZOO Ljubljana

Pomlad v ljubljanskem živalskem vrtu prinaša številne novosti, med drugim nov program praznovanja rojstnih dni živali in prihod volkulj z Danske.

Poleg tega gradijo nove in prenavljajo stare ograde, saj bodo do konca šolskega leta sprejeli kar nekaj novih živali. Letos bodo tako za prenove namenili 350.000 evrov, so sporočili iz živalskega vrta.

V aprilu bodo v živalskem vrtu pripravil dobrodošlico dvema volkuljama z Danske. Ob tem pa iščejo samca zanju ter prav tako tudi za snežni sovi in črni štorklji. Ob začetku pomladi se je živalski vrt obogatil še z novimi mladički, in sicer dvogrbo kamelo, maro, kapibaro in zebujem, pestro z naraščajem pa je tudi pri divjih svinjah ter domorodnih kozah in ovcah na slovenski kmetiji.

V zgornjem delu živalskega vrta, poškodovanem po žledu, gradijo dve novi ogradi. Vanju bodo naselili severne jelene s Češke in lose iz Avstrije ter Švice. Ogradi merita vsaka približno 2400 kvadratnih metrov. Nahajali se bosta v območju naravnega gozda, kar je najbolj primerno okolje tako za lose kot severne jelene.


Poleg tega pa poteka tudi prenova ograde rdečevratih kengurujev, ki bo obiskovalcem omogočila bližnji ogled teh zanimivih vrečarjev iz Avstralije ter bližnji ogled enih največjih ptičev na svetu, emujev. Prejšnja ogledna pot kengurujev pa bo postala del nove servisne cone, s katero ZOO Ljubljana sledi dolgoročni razvojni usmeritvi, da vzpostavi novo, sodobno servisno središče in tako čim bolj loči poti oskrbovalcev od poti obiskovalcev.

Nasproti živalskega vrta so se začela dela napeljave mestne kanalizacije do ZOO, sledila pa bo tudi napeljava mestnega plinovoda. Ta kompleksna in zahtevna dela so izrednega pomena za posodobitev živalskega vrta. Kanalizacijska dela bodo zaključena predvidoma v dveh mesecih.

Za obiskovalce je na voljo tudi nov program z naslovom VIP Z-O-O, kar pomeni vpogled v zakulisje, obdarovanje in obogatitev bivanja določene živali, ki ga bodo prvič izvedli s četrtkovim praznovanjem 1. rojstnega dne male šimpanzinje Leone. Obiskovalci si lahko s prijavo in prispevkom zagotovijo VIP vabilo na praznovanja rojstnih dni živali in tako drugačno doživetje živalskega vrta, saj bodo lahko nekaj časa preživeli v njihovi družbi, jih spoznali od blizu ter se naučili, kaj je pomembno za njihovo dobrobit. Rojstnodnevne zabave z živalmi bodo v prihodnje organizirali približno dvakrat mesečno.

Nova ugodnost za obiskovalce je tudi ta, da letna vstopnica od 1. aprila velja tudi za vse dodatno plačljive programe, kot so med drugim praznovanje rojstnega dne, počitnice za otroke, taborjenje v ZOO Ljubljana in tematska vodenja.