reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

FOTO: Maribor se klanja svetovni prvakinji Ilki!

Deli na:
FOTO: Maribor se klanja svetovni prvakinji Ilki!

Foto: Bobo

Mariborčanke in Mariborčani ter bržkone tudi navijači od drugod so se na trgu Leona Štuklja poklonili novi svetovni prvakinji v smuku, 26-letni Ilki Štuhec.

Trenutno najboljša slovenska alpska smučarka je pozdravila someščane, teh se je zbralo približno 5000, a se kljub slavju že ozrla na nadaljevanje sezone.

Mestna občina Maribor je danes skupaj z javnimi podjetji in zavodi priredila sprejem svetovni prvakinji Ilki Štuhec. Na osrednjem trgu v Mariboru se je zbrala velika množica, nekaj prostora je bilo samo v zadnjem delu prizorišča, po grobih ocenah je novo junakinjo pozdravilo približno 5000 ljudi.

Ob zvokih slovite Simply the best v izvedbi ansambla Karneval band in šaljivih moderatorjev Reporterja Milana, je Štuhčeva na oder prispela s približno enourno zamudo, kot se za zvezdnice spodobi, in s skokom ter mahanjem pozdravila obiskovalce.

Prireditelji, na čelu z javnimi občinskimi podjetji, so ji poklonili ček za 5000 evrov, velikansko čokolado Tete Fride s silhueto Ilkinega smukaškega skoka, sliko, kjer sta upodobljeni z mamo Darjo Črnko, Mariborčanke niso pozabili niti pri Olimpijskem komiteju Slovenije, čestital ji je podpredsednik Tomaž Barada, pa župan Andrej Fištravec, predstavniki lokalnega smučarskega kluba ASK Branik, Športna zveza Maribor ...

"Vesela sem, da celo mesto diha z mano, me spodbuja, navija, zdaj vidim, da sem naredila nekaj velikega. Sprejemi si sledijo, upam, da bomo še imeli kakšno priložnost v tej sezoni. Še naprej grem s tekme na tekmo, bomo videli," ostaja ambiciozna Štuhčeva, ki se ji nasmiha skupna zmaga v seštevku smuka.


"Obveznosti je še vedno ogromno, zdaj še več. Po Zlati lisici nas ni bilo do zdaj, v sredo gremo spet naprej, ne bo nas prihodnje štiri tedne vse do konca sezone. A se kljub vsemu veselim nadaljevanja," je dejala šampionka.

Ne skriva, da ima do konca visoke ambicije, smukaški seštevek je mikaven. "Šla bom od tekme do tekme, še imam preizkušnje, ki jih je treba odpeljati maksimalno. Ob vsem tem sem mirna, kolikor sem lahko. Vem, česa sem sposobna, zaupam si, z veseljem grem na naslednje tekme," je še dejala Štuhčeva.

Za Štuhčevo je sicer sanjska sezona. Odprlo se ji je že decembra, ko je osvojila tri smuke in alpsko kombinacijo. Uspešna je bila tudi zadnji konec tedna pred SP, ko je osvojila še tretje mesto na smuku in zmago na superveleslalomu. Šestindvajsetletna Mariborčanka je zdržala pritisk tudi na svetovnem prvenstvu v Švici, kjer je vzela tisto, po kar je prišla, zlato kolajno.

Za dosežke Štuhčeve so zaslužni tudi člani njene majhne samostojne ekipe, v kateri so njena mama Darja Črnko, trener Grega Koštomaj in kineziologinja Anja Šešum. Štuhčeva je z uspehom v Švici postala tretja Slovenka v zgodovini z zlato medaljo na svetovnih prvenstvih v alpskem smučanju, po Mateji Svet in štirikratni nosilki zlatih kolajn Tini Maze.

Poleg St. Moritza so z zlatimi črkami v zgodovino slovenskega alpskega smučanja vpisani še Vail, Beaver Creek z letnicama 1989 in 2015, Schladming 2013 in Garmisch-Partenkirchen 2011.

Za Slovenijo je Štuhčeva osvojila šesto zlato na SP v alpskem smučanju. Štiri naslove ima Mazejeva, naslov in skupno pet kolajn ima Mateja Svet. Kolajne so osvojili še Boris Strel, Bojan Križaj, Tomaž Čižman, Mitja Kunc, Nataša Bokal in Urška Hrovat.