Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Film Eksodus: Bogovi in kralji prepovedan tudi v Združenih arabskih emiratih

Deli na:
Film Eksodus: Bogovi in kralji prepovedan tudi v Združenih arabskih emiratih

Foto: Reuters

Po prepovedi predvajanja biblijskega spektakla režiserja Ridleyja Scotta Eksodus: Bogovi in kralji v Egiptu in Maroku so se zanjo odločili tudi v Združenih arabskih emiratih. Državni svet za medije se je pridružil že izraženim pomislekom, da film o pobegu Mojzesa iz Egipta vključuje številne religiozne in zgodovinske nepravilnosti.

"Film Mojzesa ne prikazuje kot preroka, temveč zgolj kot pridigarja miru," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal direktor sveta za medije Juma Obaid al Leem in dodal, da filmska zgodba potvarja vsebino svetih knjig. Mojzes ima pomembno vlogo v krščanski in judovski religiji, muslimani pa ga omenjajo kot preroka.

Leem je dejal, da se s predvajanjem filma ne strinjajo tudi zato, ker prikazuje, kako Mojzes prejme božje razodetje prek otroka. Prikazovanje Boga in prerokov je v islamu tabu.

Združeni arabski emirati so muslimanska država, v kateri tujci, med katerimi je na milijone nemuslimanov, tvorijo večino prebivalstva.

"Ne dovoljujemo popačenja religij... Ko preverjamo ustreznost religioznih in zgodovinskih filmov skrbimo zato, da je filmska naracija pravilna in ne žali nikogar," je dodal Leem. Hkrati pa je poudaril, da cenzura filmov v Združenih arabskih emiratih ni prestroga: "Navadno smo zadržani do enega filma od 1000."

V filmu Eksodus: Bogovi in kralji v vlogi Mojzesa nastopa Christian Bale. Film je samo po prvem koncu tedna distribucije v ZDA zaslužil 24,1 milijona ameriških dolarjev (19,8 milijona evrov).