favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Film Birdman ugnal konkurenco za najboljšega na 87. podelitvi oskarjev

Deli na:
Film Birdman ugnal konkurenco za najboljšega na 87. podelitvi oskarjev

Foto: Reuters

Film Alejandra Gonzaleza Inarrituja Birdman je na sinočnji 87. podelitvi filmskih nagrad Ameriške akademije filmskih znanosti in umetnosti v Los Angelesu dobil oskarja za najboljši film leta. Režiser Alejandro Gonzales Inarritu je dobil oskarja za režijo. Birdman je zmagal še v kategorijah za fotografijo in izvirni scenarij.

Med zmagovalci podelitve v gledališču Dolby, ki jo je vodil Neil Patrick Harris, je bil tudi Eddie Redmayne, ki je dobil oskarja za glavno moško vlogo (Teorija vsega), oskarja za glavno žensko vlogo pa je dobila Julianne Moore (Še vedno Alice). Nagradi za stranski vlogi sta pobrala Patricia Arquette (Fantovska leta) in J. K. Simmons (Ritem norosti).

Film Grand Budapest hotel je prav tako kot Birdman pobral štiri oskarje in sicer za scenografijo, izvirno glasbo, kostumografijo in masko.

Nagrade so bile letos široko razdeljene, vendar pa je bilo pred podelitvijo precej kritik zaradi premajhne rasne raznolikosti nominirancev. "Nocoj častimo najboljše in najbolj bele oziroma mislim najbolj brihtne," se je uvodoma pošalil Harris.

Film o boju za državljanske pravice Selma je sicer bil med nominiranimi za najboljše, kritiki pa so pogrešali Davida Oyelowa med igralskimi nominacijami. Film je potem dobil oskarja za izvirno pesem Glory, ki sta jo izvedla Common in John Legend.

Pozivov k enakopravnosti in raznolikosti je bilo potem čez noč še več. Patricia Arquette je ob prejemu pozlačenega kipca dejala, da ga posveča vsem ženskam, ki so rodile davkoplačevalce in državljane ZDA in ki so se borile za enakopravnost vseh drugih.

"Napočil je čas za enakopravnost v plačah v ZDA," je dejala. Večkratna oskarjevka Meryl Streep ji je navdušeno ploskala skupaj z množico v dvorani.

J.K. Simmons je dobil oskarja za stransko moško vlogo v filmu Ritem norosti (Whiplash). Ritem norosti je dobil tudi oskarja za montažo.

Lobiranje producenta Harveyja Weinstena za njegov film Igra imitacije je zagotovilo oskarja za priredbo scenarija, saj so se člani akademije tokrat odločili, da bodo dali politiko in aktivizem na stran in so z Birdmanom, kjer je v glavni vlogi zaigral Michael Keaton, počastili igralsko umetnost.

Storili so sicer eno izjemo in med dokumentarci izbrali CitizenFour, film o nekdanjem sodelavcu Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edwardu Snowdnu, ki je moral zaradi razkritij nečednosti ameriških vohunskih agencij pobegniti v tujino. Azil je dobil v Rusiji.

Pred podelitvijo je dobil najboljše kritike film o odraščanju Fantovska leta, ki so ga snemali 12 let. Zgodba o enem ubijalsko najuspešnejših ostrostrelcev v ameriški zgodovini, je dobila oskarja za montažo tona.

Komik Steve Carell, ki je kariero začel z nastopi v komični oddaji The Daily Show with Jon Stewart, je po nominaciji za glavno moško vlogo v filmu Foxcatcher dejal, da bo odslej tudi v komedijah igral le temne in zapletene značaje. Morda si bo premislil, saj je oskarja dobil Eddie Redmayne (Teorija vsega), ki je upodobil slavnega znanstvenika Stephena Hawkinga.

Med ženskami je po petih igralskih nominacijah končno slavila 54-letna Julianne Moore v filmu o Alzheimerjevi bolezni z naslovom Še vedno Alice.

Oskarja za tujejezični film je dobila poljska zgodba o bodoči redovniški sestri Ida, sprejel pa jo je režiser Pael Pawlikowski, ki se je pošalil, da nagrado posveča svojim otrokom in filmski ekipi, ki je že povsem pijana.

Oskarja za najboljši animirani film je dobila risanka Veličastnih 6, v konkurenci znanstveno-fantastičnih filmov za posebne vizualne učinke, pa je slavilo Medzvezdje.