Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Zagreb jih je prišlo spodbujat 5000 navijačev, a rokometaši so žal izgubili

Deli na:
V Zagreb jih je prišlo spodbujat 5000 navijačev, a rokometaši so žal izgubili

Foto: Bobo

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na včerajšnji uvodni tekmi evropskega prvenstva na Hrvaškem v Zagrebu izgubila proti Makedoniji s 24:25 (11:11).

* Arena Zagreb, gledalcev 9000, sodnika: Din in Dinu (oba Romunija).
* Slovenija: Skok, Lesjak, Blagotinšek 3, Verdinek, Henigman 1, Marguč 2 (1), Kavtičnik 1, Janc 3 (2), Cingesar 3, Zarabec 3, Bezjak 1, Grebenc, Žabič, Mačkovšek 2, Mlakar 4, Suholežnik 1.
* Makedonija: Mitrevski, Ristovski, Manaskov 8 (3), Velkovski, Stoilov 1, K. Lazarov 7 (2), Pribak 1, Jonovski, Taleski 1, Mirkulovski 2, Markoski, Kuzmanovski, Georgievski 2, F. Lazarov 2, Popovski, Peševski 1.
* Sedemmetrovke: Slovenija 4 (3), Makedonija 6 (5).
* Izključitve: Slovenija 22, Makedonija 12 minut.
* Rdeči karton: Cingesar (45.).

Slovenski rokometaši so morali na prvi tekmi skupinskega dela v Zagrebu po hudem boju priznati premoč Makedoncem, za preboj v drugi del tekmovanja v Varaždinu pa jih čakata še dve tekmi. Najprej se bodo po dnevu premora v ponedeljek pomerili z evropskimi prvaki Nemci, v sredo pa še s Črnogorci.

Slovenski selektor Veselin Vujović je izjemno pomembno tekmo - tekmo v Areni si je ogledalo tudi približno pet tisoč slovenskih privržencev - začel brez prvega organizatorja igre Marka Bezjaka, njegovo mesto je zasedel Miha Zarabec, poleg njega pa so mesto v uvodni sedmerki dobili še vratar Matevž Skok, krilna igralca Darko Cingesar in Gašper Marguč, krožni napadalec Blaž Blagotinšek ter zunanja igralca Nik Henigman in Žiga Mlakar, slednjega je v obrambi menjal Igor Žabič.



Njegovi varovanci so tekmo odprli na najboljši možni način, zelo hitro so uveljavili svojo prednost v hitrosti, predvsem sijajno pa so igrali v obrambi. V uvodnih trinajstih minutah sploh niso prejeli gola iz igre, oba zadetka jim je zabil prvi makedonski zvezdnik Kiril Lazarov po strelih s sedmih metrov, na neverjetno visoki ravni je bil Skok (v prvem polčasu je zbral deset obramb), tudi v izjemno kritičnih obdobju med osmo in deseto minuto, ko sta bila verižno izključena Cingesar in Žabič. Slovenija v tem obdobju sploh ni prejela gola, v napadu pa je bil izjemno razpoložen Mlakar, po njegovih golih je slovenska prednost v 11. minuti znašala tri gole (5:2).

A vojna na zagrebškem igrišču se ni končala, temveč se je šele razplamtela. Vujović je s svežim dotokom igralcev s klopi vseskozi držal visok ritem, v ogenj je poslal tudi rekonvalescenta Vida Kavtičnika. Njegovi varovanci so v pravi šahovski partiji večji del prvega polčasa držali prednost treh golov, v sami končnici pa so popustili in tekmecem dopustili, da so jih na polčasu ujeli (11:11). Nekaj je temu botroval tudi "nenavaden" kriterij romunskega sodniškega para Constantin Din-Laurentiu Dinu, ki je Slovencem dosodil kar 12 minut izključitev, prav nič nežnim Makedoncem pa le štiri minute.

Slovenija je porazno odprla drugo polovico tekme, po nezbrani igri v obrambi in napadu so Makedonci naredili delni izid 4:0 in jim v 34. minuti ušli na štiri gole (11:15). Cingesar je šele v šesti minuti nadaljevanja prekinil dolg strelski post, po Vujovićevi minuti odmora pa se je dvignila tudi slovenska igra. Z bojevito igro - davek za to je plačal Cingesar, ki je v 45. minuti prejel tretjo dvominutno izključitev - so Makedonce ujeli in izenačili na 17:17.

Slovenija je v zadnjih petnajstih minutah napela vse svoje mišice, po hudem boju pa vendarle morala priznati premoč tekmecu. Po zaslugi Blagotinška je Slovenija v 51. minuti sicer znova vodila (21:20), v izjemno napeti in negotovi končnici pa v njeni igri ni bilo prave ideje. Makedonija jo je v 56. minuti ujela in izenačila na 24:24, v živčni in napeti končnici pa jih je pokopala nezbrana in raztrgana igra, zadnji žebelj v njihovo krsto pa je zabil Filip Lazarov.

V slovenski reprezentanci je bil najbolj učinkovit Žiga Mlakar s štirimi goli, po tri so dosegli Blaž Blagotinšek, Blaž Janc, Darko Cingesar in Miha Zarabec.