Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Fak zmagovalec sprinta na Češkem

Deli na:
Fak zmagovalec sprinta na Češkem

Foto: Reuters

Slovenski tekmovalec Jakov Fak je zmagal na sprinterski tekmi biatlonskega svetovnega pokala v Novem Mestu na Češkem. Po brezhibnem streljanju je na 10-kilometrski progi za 12,8 sekunde ugnal Nemca Simona Schemppa in za 26 sekund Francoza Jeana Guillauma Beatrixa, ki sta prav tako zadela vseh 10 tarč.

Za Jakova Faka je to že peta posamična zmaga na tekmah svetovnega pokala, za slovenski biatlon pa deveta. Ob Faku ima tri zmage tudi Andreja Grašič, eno pa Janez Marič.

Glede na veliko prednost bo imel Fak izredno lepo izhodišče tudi za nedeljsko zasledovanje, kamor se je zanesljivo uvrstil tudi Klemen Bauer. Ta je z zaostankom 1:17,4 in kazenskim krogom zasedel 24. mesto. Janez Marič je bil 65. (+ 2:39,7/2), mladi Rok Tršan pa je končal mesto za njim (2:42,5/2).

Fak si je 18. stopničke v karieri priboril z odličnim streljanjem. Po prvem streljanju je bil Fak še četrti za Francozom Martinom Fourcadom, Norvežanom Johannesom Tignesom Boejem in Nemcem Erikom Lesserjem, 15 tekmovalcev pa je za njim zaostajalo manj kot 10 sekund.

Sedemindvajsetletni slovenski reprezentant je brez napake opravil tudi drugi strelski postanek, tekmeci, hitri v smučini, pa so z izjemo 26-letnega Nemca Simona Schemppa grešili. Sledil je še en nevaren trenutek za Faka, ko je na enem zadnjih spustov tekmec pred njim padel, a ga je 27-letni slovenski reprezentant mojstrsko obšel.

Nemec Schempp je po zadnjem streljanju zaostajal dobre štiri sekunde in razliko do naslednjega vmesnega časa več več kot prepolovil. A očitno je v želji po novi zmagi prehitro izgubil moč, saj je razlika do konca tekme narasla za več kot deset sekund in Fak se je prvič v sezoni prebil na mesto, ki si ga želi na vsaki tekmi. Zmago je na koncu potrdila tudi statistika, saj je Fak dosegel najboljši izid v smučini, na strelišču pa je zaradi bolj zanesljivega streljanja izgubil nekaj te prednosti.