reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Evrovizija kljub ruskemu nasprotovanju dovolila nastop ukrajinske predstavnice Džamale

Deli na:
Evrovizija kljub ruskemu nasprotovanju dovolila nastop ukrajinske predstavnice Džamale

Foto: Wikimedia

Evrovizija je v četrtek odobrila nastop ukrajinske predstavnice na letošnjem izboru za pesem Evrovizije, kjer se bo 32-letna krimska Tatarka Džamala predstavila s pesmijo 1944, ki govori o deportacijah krimskih Tatarov v času vladavine sovjetskega voditelja Stalina. Nastopu so nasprotovali Rusi, ki trdijo, da ima pesem politično sporočilo.

"Skupina je sklenila, da naslov in besedilo pesmi ne vsebujeta političnega govora in da pesem ni v nasprotju s pravili tekmovanja," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili organizatorji izbora, ki bo potekalo maja v Stockholmu.

Skladba 1944 priča o grozotah, ki jih je njena prababica doživljala tega leta, ko je Stalin deportiral 240.000 Tatarov oziroma skoraj celotno skupnost na Krimu v osrednjo Azijo in druge odročne predele Sovjetske zveze.

Februarja so nekateri politiki iz Moskve in Krima izrazili nestrinjanje s skladbo. Menili so, da oživlja zgodovino z namenom, da bi očrnila rusko odločitev iz leta 2014, da si priključi polotok Krim. Krimski Tatari so temu in novim oblastem nasprotovali. Številne tatarske aktiviste so nove oblasti aretirale ali jim prepovedale vstop na območje.

Na Evroviziji so imeli zaradi sporov med Rusijo in nekdanjimi sovjetskimi republikami težave že v preteklosti. Leta 2009 je Gruzija upala na uvrstitev s skladbo We Don't Wanna Put In, a jo je Evropska radiodifuzna zveza (EBU) zavrnila z razlago, da je besedna igra, ki se nanaša na aktualnega ruskega predsednika Vladimirja Putina, zelo očitna.