Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Eurobasket: Slovenci v soboto za četrtfinale proti Ukrajincem

Deli na:
Eurobasket: Slovenci v soboto za četrtfinale proti Ukrajincem

Oleksandr Lipovij. - Foto: Fiba

Slovenija je na evropskem prvenstvu v košarki v 5. krogu predtekmovalne skupine A v Helsinkih premagala Francijo s 95:78 in se brez poraza seli v Istanbul na drugi del tekmovanja.

Slovenci se bodo v osmini finala v soboto pomerili z Ukrajino, ki je v skupini B po zmagi nad Izraelom (88:64) osvojila četrto mesto.

Preostali pari osmine finala po zadnjih tekmah v skupinah A in B so Litva - Grčija, Nemčija - Francija in Finska - Italija. Štirje pari osmine finala bodo znani po četrtkovih tekmah skupin C in D.

Ker so Ukrajinci v Tel Avivu dobili dvoboj z gostitelji skupine Izraelci, so v skupini B zasedli četrto mesto in bodo tekmeci Slovenije za preboj v četrtfinale. Ukrajinci so dobili prvo četrtino s tremi točkami razlike (19:16), drugo pa kar s 27:12 in so drugi polčas začeli z veliko prednostjo (46:28). Tudi v nadaljevanju niso popuščali, 25:11 je bilo v tretjem delu igre, in tekma je bila praktično odločena. Vjačeslav Kravcov je bil z 17 točkami in sedmimi skoki prvi igralec dvoboja, po katerem so Izraelci končali na zadnjem mestu skupine.


V skupini A so Francozi z dvema porazoma končali na tretjem mestu, druga je bila gostiteljica Finska, ki bi to mesto zasedla ne glede na končni razplet tekme z Islandijo. Slednja je bila pred tekmo še brez zmage, kljub temu pa je s svojo nepopustljivostjo poskrbela za do zadnjega izenačen boj, v katerem pa so gostitelji na koncu vendarle slavili s 83:79.

Drugi najpomembnejši dvoboj skupine je bil tako tisti med Poljsko in Grčijo, ki je odločal o zadnjem potniku v izločilne boje, četrto mesto in osmino finala v Istanbulu si je zagotovila Grčija. pomerila pa se bo z Litvo, ki je v skupini B v Tel Avivu v boju za prvo mesto visoko ugnala drugouvrščeno Nemčijo z 89:72.

Italija je v predzadnji tekmi predtekmovalne skupine B z 71:69 premagala Gruzijo in se tako izognila Sloveniji v osmini finala. Italijani so skoraj ves čas vodili z dvomestno prednostjo, prišli do razlike +19 in še sedem minut pred koncem vodili s petnajstimi točkami naskoka. Gruzijci se niso predali in na začetku zadnje minute s trojko Mikea Dixona celo prvič na tekmi povedli (68:67), do konca pa zadeli le še prosti met, tekmeci pa so dosegli štiri točke.

Grčija je v drugi tekmi skupine A premagala Poljsko s 95:77 in si kot zadnja v skupini zagotovila izločilne boje ter tekmo z Litvo, ki je na krilih Jonasa Valančiunasa (27 točk, 15 skokov) Poljsko ugnala z 89:72. Poljaki so bili sicer tri četrtine povsem blizu Grkom in bili nekaj časa tudi v vodstvu, zadnji del pa so izgubili z 10:25 in tako osvojili peto mesto ter končali EP.