Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Dylan je Švedom poslal svoj govor, zdaj lahko dobi denar

Deli na:
Dylan je Švedom poslal svoj govor, zdaj lahko dobi denar

Foto: Getty Images

Švedska kraljeva akademija je sporočila, da je aktualni Nobelov nagrajenec za literaturo Bob Dylan posredoval povezavo na svoje predavanje.

S tem je lavreat izpolnil svoje obveznosti glede denarnega dela nagrade, vrednega osem milijonov švedskih kron, poročajo tuji mediji. Sekretarka akademije Sara Danius je govor označila za izjemen.

Dylan je Švedski kraljevi akademiji posredoval avdio povezavo na posnetek, na katerem bere svoje predavanje. V njem enigmatični glasbenik razmišlja o možnih povezavah med njegovimi besedili in literaturo. Med drugim je povedal, da se je o tem začel spraševati kmalu za tem, ko so mu sporočili, da je postal Nobelov nagrajenec za literaturo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nato navaja glasbenike, ki so navdahnili njegovo delo. Med njimi Buddyja Hollyja, čigar glasba mu je "spremenila življenje" in ga še kot najstnika navdušila za pisanje pesmi. Omeni tudi velike romane, ki so nanj napravili velik vtis, kot sta Moby Dick pisatelja Hermana Melvillea in Na Zahodu nič novega, ki ga podpisuje Erich Maria Remarque, pa tudi Homerjevo Odisejo.



Sara Danius je v zapisu na blogu dodala, da se ob tem, ko je posredoval svoj posnetek, "Dylanova dogodivščina bliža koncu". Glasbenikovemu prispevku je mogoče prisluhniti na spletni strani Nobelovih nagrad.

Dylan je prvi tekstopisec, ki je prejel to prestižno nagrado. Namenili so mu jo za nov pesniški izraz znotraj ameriške pesniške tradicije.

Pred tem, ko se ni udeležil podelitve nagrad decembra lani, je nekoliko prahu dvignil s tem, ko se je ob razglasitvi nagrade zavil v molk in nato po nekaj dnevih sporočil, da je ob novici "ostal brez besed". Veliko je bilo tudi ugibanja, ali bo izpolnil zahteve akademije in dostavil svoje predavanje. To je storil pet dni pred predvidenim rokom, ki je bil 10. junij.