favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Dunajski filharmoniki pod taktirko Gustava Dudamela

Deli na:
Dunajski filharmoniki pod taktirko Gustava Dudamela

Dunajski filharmoniki bodo na današnji prvi dan novega leta po tradiciji voščili svetu z matinejskim koncertom iz zlate dvorane Musikvereina.

Tempo živahni in hkrati nostalgični glasbi avstrijske glasbene družine Strauss in njenih sodobnikov bo narekoval mladi venezuelski dirigent Gustavo Dudamel. Koncert bo neposredno prenašalo več kot 90 držav.

Novoletni koncert Dunajskih filharmonikov velja za enega najbolj priljubljenih koncertov klasične glasbe. Z njim želijo glasbeniki ne le ponuditi muzikalno tehtno interpretacijo dunajske glasbene dediščine, temveč kot glasbeni veleposlaniki Avstrije tudi voščiti svetu v duhu upanja, prijateljstva in miru. Nastop si v neposrednem prenosu v več kot 90 držav ogleda približno 50 milijonov televizijskih gledalcev.

Petintridesetletni Dudamel bo najmlajši dirigent, ki bo stal za pultom te tradicionalne prireditve, ki je lani obeležila 75 let. Pred koncertom je povedal, da so se mu uresničile sanje. "Zdaj lahko mirno umrem," je dodal.

Novoletni koncert bo Dudamel vodil prvič, z Dunajskimi filharmoniki pa je že debutiral leta 2007. Od takrat je z njimi sodeloval večkrat, med drugim leta 2012 na koncertu poletne noči v parku Schönbrunn.

Leta 1981 rojeni Dudamel se je šolal po priznanem venezuelskem glasbenem programu El sistema, javno podprtem izobraževalnem sistemu, ki omogoča klasično glasbeno izobrazbo tudi socialno ogroženim. Študiral je violino, kompozicijo in dirigiranje. Leta 1999 je postal glasbeni direktor Simfoničnega orkestra Simon Bolivar.

Poleg tega je glavni dirigent Losangeleške filharmonije, s katero je debutiral v ZDA, pogodbo ima do koncertne sezone 2021/22. Debutiral je tudi že v Milanu in vodil nekaj drugih orkestrov.

Orkester bo po običaju odigral 20 valčkov in polk članov družine Strauss in njihovih sodobnikov, tokrat Avstrijcev Carla Michaela Ziehrerja in Franza von Suppja, avstrijskega skladatelja madžarskega rodu Franza Leharja, Francoza Emilea Waldteufela in nemškega skladatelja Otta Nicolaija.

Prvi novoletni koncert s Straussovo glasbo so Dunajski filharmoniki izvedli na silvestrovo leta 1939, na prvi dan novega leta pa so ga prvič izvedli dve leti pozneje. S tem se je začela tradicija teh koncertov, čeprav je bil naziv "novoletni" prvič uradno uporabljen šele leta 1946.

Za dirigentskim pultom je bil 13 let Clemens Krauss, po njegovi smrti leta 1954 ga je za nadaljnjih 25 let nasledil Willi Boskovsky. Leta 1980 so to poslanstvo predali Lorinu Maazlu, šest let pozneje pa so se odločili, da umetniško vodstvo vsako leto poverijo drugemu dirigentu. Lani je koncert potekal pod taktirko latvijskega dirigenta Marissa Jansonsa. Za pultom slavnostnega novoletnega koncerta je stal tretjič po letih 2006 in 2012.