Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Doping hokejista Jegliča: kaj ga je stalo nastopa na odločilni tekmi OI?

Deli na:
Doping hokejista Jegliča: kaj ga je stalo nastopa na odločilni tekmi OI?

Foto: Grega Wernig

V slovenski olimpijski reprezentanci je včeraj odjeknila novica, da je član hokejske reprezentance Žiga Jeglič padel na dopinškem testu. Jeglič je prekršek takoj priznal in postal tretji športnik, ki je moral zapustiti igre v Pyeongchangu, o njegovi usodi pa bo po zaključku iger odločala mednarodna hokejska zveza (IIHF).

Informacija o Jegličevem primeru je zaokrožila nekaj ur pred tekmo za četrtfinale med Slovenijo in Norveško, ko je Olimpijski komite Slovenije (OKS) sporočil, da je 29-letni hokejist med igrami oddal pozitiven test za nedovoljene substance. Jeglič je tako že manjkal ob prihodu reprezentance v dvorano Gangneung pred včerajšnjo odločilno tekmo, ki jo je Slovenija izgubila z 1:2 v podaljšku in s tem zaključila nastope na ZOI 2018.

Se je pa na ugotovitve testa, opravljenega 16. februarja, torej dan pred tekmo s Slovaško, na kateri je zadel kazenski strel za zmago z 3:2, odzval v sporočilu, ki ga je posredoval OKS. V njem je potrdil prisotnost fenoterola v urinu, kot posledico uporabe zdravila za astmo berodual, tega pa je pred olimpijskimi igrami "pozabil prijaviti kot terapevtsko izjemo".

Kot je še pojasnil hokejist, ki svoj kruh služi z igranjem za Neftehimik iz Nižnekamska v ruski ligi KHL, mu je zdravilo že lani predpisal zdravnik. "Spregledal sem razliko med primerljivimi zdravili, ki so dovoljena, kar bi mi dovoljevalo njegovo uporabo ob pojavu težav z dihanjem tudi v času olimpijskih iger. Zaradi svoje malomarnosti se vsem prizadetim opravičujem in sprejemam nadaljnje postopke," je dodal.

Po Jegličevem priznanju so v sodelovanju vse vpletene strani - Mok, igralec in OKS - sprejeli odločitev, da je športnik do konca iger suspendiran in da ne sme biti več udeleženec iger, kar pomeni, da mora zapustiti tudi olimpijsko vas. O njegovem primeru pa bo v nadaljevanju odločala IIHF.

Jeglič je po japonskem hitrostnem drsalcu Keiju Saitu in ruskem igralcu curlinga Aleksandru Krušelnickiju tako postal tretji športnik, ki je zaradi jemanja nedovoljenih poživil moral predčasno domov. Saito je bil pozitiven na prepovedani diuretik acetalozamid, Krušelnicki pa na meldonij, ki se sicer uporablja za zdravljenje srčnih bolezni.

Pri Olimpijskem komiteju Slovenije so v odzivu na Jegličev primer povedali, da do končanja postopka vodstvo olimpijske reprezentance ne sme dajati nobenih izjav, se je pa na primer z razočaranjem odzval direktor Slovenske protidopinške agencije (Sloada) Jani Dvoršak.


"Dejstvo je, da je vzel zdravilo, ki ga je treba v okviru protidopinških postopkov prijaviti. Ni mi jasno, kako se je to zgodilo, in tudi jezi me, saj to športnikom stalno ponavljamo. Res ne vem, kaj naj še naredimo, da se to ne bo ponavljalo," je za STA povedal Dvoršak.

Jeglič po pravilniku Wade, ki ga je sprejela tudi IIHF, lahko računa na kazen do štirih let prepovedi nastopanja, ki pa je glede na dejstvo, da je napako priznal in ob ugotovitvi, da ne gre za nameren poskus goljufanja, lahko tudi nižja.

Njegov primer pa ne bo vplival na rezultate slovenske hokejske reprezentance v Pyeongchangu, saj se po pravilih IIHF sankcije proti ekipam na mednarodnih tekmovanjih izvajajo v primerih, ko so na posameznem tekmovanju dopinške prekrške storili trije igralci ali več.

Na odmevno novico so se odzvali tudi nekateri igralci v moštvu, ki so prvič izvedeli za Jegličev prekršek ob prihodu v areno. "Izvedeli smo, ko smo prišli v garderobo, ko so nas posedli in nam povedali. Šele dve uri pred tekmo smo izvedeli, zakaj ga ni," je po tekmi povedal Marcel Rodman.

"Ni pa to izgovor. Zanesljivo je vplivalo na nas v trenutku, ko smo izvedeli. Namesto priprave na tekmo se je začelo ugibanje, če kdo sploh ve, kaj se je zgodilo. Ko se tekma začne, pa na to pozabiš. A smo si rekli, smo 'profiji', eden manjka, na žalost eden najboljših, a ostane nas še 24," je o tej neprijetni temi na igrah dejal Rodman.

Moštvo se je tekme tudi ob odsotnosti pomembnega člena v napadu tako lotilo odločno, zadelo za vodstvo že v 7. minuti in ustvarilo več priložnosti tudi v nadaljevanju. Norveška je do izenačujočega zadetka sicer prišla po krajšem naletu v prvem delu zadnje tretjine, nato pa z nekaj sreče - to je imela predvsem v obrambi, saj je Slovenija v zaključku tekme dvakrat zadela okvir vrat - v podaljšku dosegla zmagoviti zadetek.

Po tekmi je podporo Jegliču izrazil kapetan Jan Muršak: "Mi stojimo za njim, verjamemo, da se bo vse razčistilo. Je pomemben del ekipe, zelo v redu fant. Zame je to nekaj presenetljivega, podrobnosti še ne vem, zato ne bi rad povedal preveč. Škoda, da na tako pomembni tekmi ni mogel igrati."