klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Jure Godler Revija Stop

Godler in Prevc skupaj v stand-up?

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Disney bo za del premoženja 21st Century Fox odštel 52,4 milijarde dolarjev

Deli na:
Disney bo za del premoženja 21st Century Fox odštel 52,4 milijarde dolarjev

Foto: Reuters

Družba Walt Disney je napovedala 52,4 milijarde dolarjev vreden nakup dela premoženja globalnega medijskega konglomerata 21st Century Fox. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, si bo Disney z nakupom utrdil položaj na trgu producentskih in zabavnih vsebin, kjer se sooča z vse večjo konkurenco.

Družba Walt Disney je sporočila, da bo 52,4 milijarde dolarjev (44,4 milijarde evrov) odštela za nakup delnic podjetja 21st Century Fox. V sklopu nakupa bo Disney med drugim pridobil več filmskih in televizijskih studiev, kabelskih mrež z zabavno vsebino in mednarodne televizijske programe.

Pod okrilje Disneyja bodo med drugim prešle tudi znane vsebine in programi kot so X-Men, Avatar, Simpsonovi, FX Networks in National Geographic.

Še pred nakupom bo 21st Century Fox na novo podjetje prenesel mrežo in programe Fox Broadcasting, Fox News Channel, Fox Business Network, FS1, FS2 in Big Ten Network, tako da omenjene vsebine ne bodo del nakupa. Delničarji 21st Century Fox bodo v nakupu za delnico prejeli 0,2745 Disneyjeve delnice, še poroča AFP.

"Pridobitev zbirke vsebin v lasti 21st Century Fox odraža naraščajoče povpraševanje potrošnikov po bogatih in raznovrstnih zabavnih vsebinah, ki so bolj dostopne kot kdajkoli prej," je nakup komentiral izvršni direktor Robert Iger. Slednji bi moral po pričakovanjih položaj zapustil leta 2019, a bo po novem za krmilom Disneyja ostal do konca leta 2021.

Disney si že nekaj časa prizadeva okrepiti svojo prisotnost v Hollywoodu, kjer se sooča s hudo konkurenco Netflixa in ostalih rivalov. Vzpon podjetij, ki na trgu ponujajo pretočne vsebine skupaj, ter nižji prihodki od oglaševanja so v zadnjem času močno preoblikovale televizijsko krajino.

Disney, ki ima sicer v lasti televizijsko mrežo ABC, ESPN in več večjih studiev, bo po pričakovanjih vzpostavil tudi svojo platformo za pretočnost vsebin, s katero bo konkuriral Netflixu in Amazonu. Nakup bo Disneyju prinesel tudi nadzor nad še eno popularno platformo Hulu.