kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Delež v Vatikanu zaposlenih žensk narašča in znaša že 20 odstotkov

Deli na:
Delež v Vatikanu zaposlenih žensk narašča in znaša že 20 odstotkov

Foto: Reuters

V Vatikanu, kjer od nekdaj prevladujejo moški, imajo sedaj veter v jadrih ženske. Delež žensk med zaposlenimi na Svetem sedežu je namreč v zadnjih letih močno porasel. Porast gre pripisati tudi dosedanjim imenovanjem papeža Frančiška, ki je povečal število žensk med zaposlenimi, poročajo italijanski mediji.

Po ocenah tiskovne agencije Adnkronos se je delež sodelavk v Vatikanu v zadnjih desetih letih skoraj podvojil. Danes v Vatikanu dela skoraj 400 žensk, kar predstavlja okoli 20 odstotkov vseh zaposlenih, povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Med zadnjimi, ki jim je uspel preboj v to moško trdnjavo, je italijanska profesorica Stefania Nanni, ki jo je Frančišek imenoval za svetovalko kongregacije za svetnike. Nannijeva sicer poučuje zgodovino novega veka na rimski univerzi La Sapienza.

Določena delovna mesta v Vatikanu so rezervirana za duhovnike, a kljub temu lahko ženske v Vatikanu danes opravljajo nekatere funkcije. Že pod Janezom Pavlom II. je v Vatikanu prišlo do spremembe, ko gre za priložnosti za kariero za ženske.

Poljski papež je leta 2003 sprožil revolucijo, ko je Letizio Ermini Pani imenoval za predsednico papeške akademije za arheologijo. Le malo zatem pa je za podsekretarko kongregacije za kler imenoval sociologinjo, sestro Enrico Rosanno.