cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Danski film Nažgani dobitnik evropskega oskarja

Deli na:
Danski film Nažgani dobitnik evropskega oskarja

Prizor iz filma Nažgani - Foto: Liffe

V Berlinu so z neposrednim prenosom prek spleta podelili 33. evropske filmske nagrade. Največ kipcev je dobil danski film Nažgani režiserja Thomasa Vintenberga. Člani Evropske filmske akademije (EFA) so mu prisodili nagrade za evropski film leta, režijo in scenarij, Mads Mikkelsen, ki je nastopil v njem, pa je bil nagrajen kot igralec.

Ob razglasitvi glavne nagrade, in sicer za najboljši film, je Vintenberg evropski film označil za nekaj posebnega. Kot je dejal, nobenega od svojih filmov ne bi mogel posneti brez javnega financiranja v njegovi državi in v Evropi. Filma Nažgani tako po njegovih besedah ne bi mogel nastati zunaj te celine.

Njegova tragikomedija, s katero je postal tudi evropski režiser leta, govori o krizi srednjih let. Pripoveduje o štirih prijateljih, ki se odločijo preveriti, ali bi bili z nekoliko alkohola v krvi bolj uspešni, bolj umirjeni in predvsem srečnejši ljudje.

Nagrado za scenarij je Vintenberg dobil skupaj s Tobiasom Lindholmom, Mikkelsen, ki si je prislužil kipec za evropskega igralca leta, pa je ob razglasitvi povedal, da je razlog za Nažgane Ida Vinterberg, ki je "ni več, a je prisotna v vseh kadrih".

Med šestimi nominiranimi igralkami je kipec dobila nemška igralka Paula Beer, zgodovinarka v drami Undine, v katero je režiser Christian Petzold vpletel mitologijo.

Kot najboljši evropski dokumentarec je bil nagrajen romunski film Kolektiv režiserja Alexandra Nanaua. Film na temo boja raziskovalnih novinarjev proti pohlepu in sistemski korupciji v Romuniji je na letošnjem Festivalu dokumentarnega filma v Ljubljani dobil nagrado Amnesty International Slovenije za najboljši film na temo človekovih pravic.



Nagrado za inovativno pripoved je dobil britansko-irski filmar Marc Cousins za 14-urni dokumentarec Women make film: A new road movie through cinema, v katerem je predstavil številne pozabljene režiserke, ki so po njegovih besedah pisale zgodovino filma in so bile v navdih. Kot so zapisali v EFA, nova nagrada odraža spremembe v kinematografiji in prepoznava nove pristope v pripovedovanju zgodb.

Za evropsko odkritje leta pa so člani EFA nagradili italijanskega režiserja Carla Sironija za dramo Sole na temo lažne posvojitve med svojci in izogibanja zakonodaji, ki v Italiji prepoveduje nadomestno materinstvo.

Nagrade so, ne brez tehničnih težav, podeljevali iz "studia" v berlinskem Futuriumu, nominiranci in nagrajenci pa so se v podelitev vključevali prek videokonference.

Kot je povedal moderator Steven Gätjen, so tudi v teh negotovih časih videli številne izjemne evropske filme, filme, ki premikajo meje in na nepričakovan način raziskujejo njihove teme. Po njegovih besedah izzivajo oblasti, povzročajo nestrinjanja in prinašajo spremembe. Gostitelji so bili predsednik EFA Mike Downey ter Agnieszka Holland, Wim Wenders in Marion Döring.

Na podelitvi evropskih oskarjev so prvič razglasili tudi tri nominirance za nagrado evropskega občinstva lux, ki jo bo Evropski parlament odslej podeljeval v sodelovanju z EFA ter v partnerstvu z Evropsko komisijo in mrežo Europa Cinemas. To so filmi Nažgani, Kolektiv in Corpus Christi poljskega režiserja Jana Komase.