Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Danes spektakularno slovo najuspešnejše slovenske smučarke vseh časov

Deli na:
Danes spektakularno slovo najuspešnejše slovenske smučarke vseh časov

Foto: Reuters

Na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih je dobila 13 medalj (šest zlatih in sedem srebrnih), veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala, tri male kristalne globuse ter 26 zmag in 80 uvrstitev na stopničke v svetovnem pokalu.

Odveč je izgubljati besede o Črnjanki, ki je vrhunec kariere dosegla v sezoni 2012/13, ko je v alpskem smučanju podirala rekorde kot po tekočem traku. O tem dosežku je njena tekmica, Avstrijka Anna Veith(bolj znana po dekliškem priimkuFenninger), v avtobiografiji Vmesni čas zapisala: »Vse je bilo v znamenju Tine Maze. Dobila je veliki in dva mala kristalna globusa ter vse skupaj zaznamovala z rekordom, ki bo verjetno večen – 2414 točk v eni sezoni. Jaz sem takrat prvič presegla mejo tisoč točk. Zdelo se je, da je med nama celo vesolje – skoraj 1400 točk.« Tino je premagala v sezoni 2014/15.

Tina Maze je bila, podobno kot Mateja Svet, izjemen talent. Januarja 1999 je, stara komaj 15 let, debitirala v svetovnem pokalu. Dve leti kasneje se je udeležila svojega prvega svetovnega prvenstva, naslednje leto pa prvih olimpijskih iger, na katerih je bila v veleslalomu 12.  Prvo zmago v svetovnem pokalu je dosegla leta 2003 v Söldnu, sezona 2004/05 je bila do takrat najbolj uspešna, saj je trikrat zmagala v veleslalomu in bila dvakrat tretja v superveleslalomu. Nato je prišel zastoj in prelomni februar 2008, ko je v St. Moritzu dosegla prvo slovensko žensko zmago v smuku.

 Po koncu sezone je sporočila, da sta z Andreo Massijem (trenerjem in partnerjem) ustanovila zasebno ekipo z imenom Team to aMaze. Kljub kritikam v javnosti, še vedno prežeti s socialističnim kolektivizmom, češ da obrača hrbet reprezentanci, ki ji je ponujala vse, sta z Massijem vztrajala, nista se menila za govorice in trenirala. Od takrat se Tina ni vrnila domov brez medalje na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah. Od Val d´Isèra (2009) prek Vancouvra (2010) in Sočija (2014) do Vaila (2015) se je prikupni Korošici, ki je znala športno javnost tudi šokirati in presenetiti, nabralo 13 medalj: šest zlatih in sedem srebrnih. Če k temu dodamo še veliki kristalni globus za skupni seštevek, male kristalne globuse, 26 zmag v svetovnem pokalu in 80 uvrstitev na stopničke, dobimo najuspešnejšo slovensko športnico vseh časov.

Team to aMaze je v deželo na sončni strani Alp prinesel zmagovalno miselnost. Nič ni dovolj dobro, samo zmaga. Če tako razmišljaš, tudi zmaguješ. Mazejeva se nikoli ni zadovoljila z 2. ali 3. mestom, vedno je hotela biti prva. Zato je tudi premagovala največje tekmice svojega časa, kot je bila Lindsey Vonn v smuku. Naredila je to, česar Križaj ni zmogel s Stenmarkom, Košir pa s Tombo. Mazejeva je z Massijem bila svojo bitko. Tudi psihološko. Vzbujala sta pozornost tudi zunaj snežnih aren, bila brez dlake na jeziku, naučila se je, da je smučanje postalo najprej posel in šov, šele nato šport. Zato je (seveda ob trdih treningih) tudi zmagovala.

Tina Maze se bo od navijačev od uspešne kariere poslovila 7. januarja 2017 na veleslalomu za Zlato lisico. In kdo količkaj pozna Tino, ve, da bo slovo spektakularno. Zdaj se posveča različnim stvarem. Na Eurosportu komentira športne dogodke, sodelovala je pri nastajanju dokumentarnega filma, kmalu bo s pomočjo novinarja Vlada Divca izdala biografijo.

VEČ O NAJVEČJIH LEGENDAH SLOVENSKEGA ALPSKEGA SMUČANJA V NOVEM REPORTER MAGAZINU, KI JE NA VOLJO PRI PRODAJALCIH ČASOPISOV