testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Cene Prevc, Martin Golob Njena.si

Je znani župnik povedal preveč - se bo Cene ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Danes obeležujemo mednarodni dan žensk

Deli na:
Danes obeležujemo mednarodni dan žensk

Foto: Bobo

Danes obeležujemo mednarodni dan žensk. Mnogi opozarjajo, da kljub formalni enakosti žensk na različnih področjih diskriminacija še vedno obstaja. Varuhinja Vlasta Nussdorfer je tako kot nekatere druge organizacije opozorila tudi na nesprejemljivost nasilja nad ženskami, Svet Evrope pa pripravlja evropski akcijski dan proti seksističnemu govoru.

Kot je v poslanici pred mednarodnim dnevom zapisala varuhinja človekovih pravic, je v Sloveniji veliko smrti žensk zaradi nasilja nad njimi. Marsikaj je treba po njenih besedah narediti pri preventivi in osveščanju žensk. Izpostavila je tudi ekonomsko in psihično nasilje najbližjih nad starejšimi ženskami ter opozorila na kršenje človekovih pravic žensk v begunski krizi.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak ocenjuje, da je dan žensk priložnost, da opozorimo na tista področja javnega in zasebnega življenja, kjer ženske še nimajo enakih izhodiščnih možnosti kakor moški. Eno takšnih je po njenem področje odločanja.

Kritično so se na diskriminacijo žensk na različnih področjih odzvali v različnih nevladnih organizacijah. Med drugim so opozorili na shode proti splavu pred ljubljansko porodnišnico, na problem mlajših žensk, ki se soočajo z negotovimi oblikami zaposlitve in neposluhom delodajalcev do ustvarjanja lastne družine, na nerealizirane pravico do umetne oploditve samskih žensk in na seksističen govor.

Svet Evrope za današnji dan pripravlja evropski akcijski dan proti seksističnemu sovražnemu govoru, ki je tesno povezan z nasiljem nad deklicami in ženskami po vsem svetu. V okviru akcijskega dne bo mogoče sodelovati preko družbenih omrežij Facebook in Twitter. Opazovalnica sovražnega govora (Hate Speech Watch) bo zbirala prijave seksističnega sovražnega govora na spletu, avtorji pa se lahko akcijskemu dnevu pridružijo tudi s kratkim video sporočilom na obravnavano temo.