atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

renato-stražar Njena.si

Pred koncem serije Skrito v raju vas čaka še ena...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Če Vonnova dobi dovoljenje nastop na moški tekmi, ne bo več mogla tekmovati z ženskami

Deli na:
Če Vonnova dobi dovoljenje nastop na moški tekmi, ne bo več mogla tekmovati z ženskami

Smučarska in deskarska zveza ZDA bo v Zürichu v tem tednu uradno predstavila predlog o nastopu njihove najboljše alpske smučarke Lindsey Vonn na tekmi moškega svetovnega pokala.

Mednarodna smučarska zveza (Fis) bi ob pozitivnem mnenju za nastop Američanki v nadaljevanju sezone prepovedala nastopati na ženskih tekmah svetovnega pokala.

Ameriška smučarska šampionka Lindsey Vonn se želi že dalj časa v smuku na tekmovalni ravni pomeriti skupaj z moškimi v "smukaški bitki med spoloma". Doslej je vse ostalo na ravni neuresničene želje. Ameriška zveza za alpsko smučanje in deskanje (USSA) je napovedala vložitev uradne prošnje, da bi 32-letna Američanka v Lake Louisu lahko nastopila na moški tekmi.

Tehnični sestanki bodo sicer v Zürichu potekali od 3. do 7. oktobra, poleg "primera Vonn" bodo obravnavali tudi prireditelja finala svetovnega pokala 2019 med Banskim in Lenzerheidejem ter spremembe moške smučke za veleslalom. V četrtek se bo še enkrat predstavila Planica s kandidaturo za svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju 2023, o kateri bo Fis nato odločala prihodnje leto na kongresu v Grčiji. A sam sestanek je namenjen predvsem morebitnim dopolnitvam planiške kandidature. Vnovič pa bodo na Fis razpravljala tudi o sistemu kvalifikacij za tekme svetovnega pokala v smučarskih skokih, kar so tekmovalci sicer poleti že preizkusili, zdaj pa mora Fis sprejeti tudi sklep o morebitni spremembi pozimi.


Medijsko je seveda najbolj izpostavljena Vonnova. Američanka, ki bo 18. oktobra dopolnila 33 let, je lani dejala, da bi rada v smuku premagala še kakšnega fanta ter po tem povlekla črto pod kariero. Od Fis pričakuje, da ji bo vsaj ponudila možnost, da se lahko preizkusi v takšnem izzivu, glede na to, kaj je vse dala smučarskemu športu in glede na vse njene dosežke. Vonnova se pripravlja na olimpijske igre v Pyeongchangu, tekmovalno upokojitev pa napoveduje po koncu sezone 2018/19. Je rekorderka po številu osvojenih smukaških zmag, teh je v svoji karieri zbrala že 39. Skupno pa ima Američanka kar 77 zmag v svetovnem pokalu in 130 uvrstitev na zmagovalni oder.

Zdaj se znova zapleta. Medtem ko se ameriška zveza zavzema, da bi Vonnovi dovolili nastopiti le enkrat, in sicer s startno številko 21, potem pa bi nadaljevala v ženskem svetovnem pokalu, Fis predlaga, da lahko ima na prvi tekmi status predtekmovalke na moški tekmi, v primeru, da bo nastopila na uradni moški tekmi, pa bi ji potem na naslednjih tekmah na kanadskem prizorišču prepovedali nastopiti.

Če bi nastopila s številko 21, tako predlaga USSA, bi to imelo še najmanj posledic na preostali del nastopajočih, poleg tega bi objavili uradni čas Vonnove, a točk svetovnega pokala ne bi prejela. Njen nastop ne bi vplival na dodeljevanje točk moškim tekmecem. Fis se zavzema za možnost, da bi nastopila kot predtekmovalka, oziroma s startno številko 1, njen dosežen čas pa bi objavili izjemoma.

Za posledico bi njen nastop na moški tekmi imel to, da ne bi več nastopala na ženskih tekmah prizorišča v Lake Louisu, kjer ima največ posamičnih zmag (18). Glede na pravila namreč smučar z vidika poštenosti do drugih pet dni pred tekmo na isti progi ne sme trenirati. Treningi v svetovnem pokalu namreč štejejo za del tekme.