Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Britanski znanstveniki razvili sladoled, ki se počasneje topi

Deli na:
Britanski znanstveniki razvili sladoled, ki se počasneje topi

Foto: Reuters

Lepljive roke zaradi sladoleda bi lahko kmalu postale preteklost. Britanski znanstveniki so namreč sporočili, da so razvili sestavino za sladoled, zaradi katere se ta priljubljena sladica počasneje topi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi beljakovine BsIA, ki je naravno prisotna v nekaterih živilih, je sladoled mehkejši in se ne začne tako hitro topiti.

"Beljakovina poveže zrak, vodo in maščobo v sladoledu, zaradi česar je ta super mehak," so sporočili z univerze v Edinburghu. Poleg tega naj bi sladoled po njeni zaslugi tudi hitreje zamrznil, pri čemer pa se v njem ne tvorijo grobi kristali, temveč ostane mehak in kremast.

Beljakovino so znanstveniki na škotskih univerzah Edinburgh in Dundee razvili s pomočjo človeku prijaznih bakterij, na trgu pa naj bi bila dostopna v treh do petih letih, še poroča AFP.