Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Britanski princ Philip gre ta teden v pokoj

Deli na:
Britanski princ Philip gre ta teden v pokoj

Foto: Reuters

Edinburški vojvoda se je sam udeležil več kot 22.200 javnih dogodkov in obveznosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

dinburški vojvoda se je sam udeležil več kot 22.200 javnih dogodkov in obveznosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Princ Philip, ki je bil med drugo svetovno vojno poveljnik kraljeve mornarice, se bo v sredo udeležil parade kraljeve mornarice v Buckinghamski palači. "S tem se bo zaključil individualni program javnih obveznosti vojvode. Še vedno pa se bo lahko odločil, da se občasno pri javnih obveznostih pridruži kraljici," je tiskovni predstavnik Buckinghamske palače dejal za AFP.

Princ Philip je maja sporočil, da se bo upokojil in da ne bo več opravljal javnih obveznosti. Takrat so sporočili, da se bo udeležil še vseh napovedanih dogodkov do avgusta, a ne bo sprejemal več novih vabil.

Odkar je njegova soproga leta 1952 postala kraljica, se je sam udeležil 22.219 dogodkov, v tujino je sam odpotoval 637-krat in imel 5496 govorov.


Vojvoda je še vedno dobrega zdravja, čeprav so ga junija za kratek čas sprejeli v bolnišnico zaradi okužbe.

91-letna kraljica Elizabeta II. in princ Philip sta v zadnjih letih več obveznosti predala svojemu najstarejšemu sinu princu Charlesu in vnuku Williamu. Ta je prejšnji teden končal svojo kratko kariero pilota helikopterja in se bo sedaj s soprogo Kate popolnoma posvetil kraljevim obveznostim, še piše AFP.

Philip in Elizabeta bosta novembra obeležila že 70. obletnico poroke. Kraljica je večkrat poudarila, kako pomemben je Philip. On je "bil moja moč in je ostal vsa ta leta", je dejala ob njuni zlati poroki leta 1997. Njuna ljubezenska zgodba se je začela že pred drugo svetovno vojno, spoznala sta se leta 1934, redno pa dopisovala od leta 1939, ko je bila princesa Elizabeta stara šele 13 let.

Princ Philip je nekoč priznal, da je bil rahlo razočaran, da ni mogel imeti kariere. A "biti poročen s kraljico, se mi zdi, da je moja prva dolžnost", je dodal.

Čeprav se je moral Philip prilagoditi Elizabetinemu življenju, pa se je izkazal na vrsti področij. Med drugim je bil prvi predsednik britanske podružnice Svetovne organizacije za varstvo narave (WWF). Zaslužen je tudi za Nagrado edinburškega vojvode, ki z različnimi fizičnimi in miselni izzivi spodbuja osebni razvoj najstnikov in mladih.